Vláda odklepla zmeny v sociálnom poistení. Dotknú sa matiek, študentov aj dôchodcov

Novela zákona o sociálnom poistení pochádza z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina). Pôvodne v nej malo ísť aj o reformu prvého dôchodkového piliera, viaceré zmeny však z novely vypadli. Nepíše sa v nej ani o individuálnom dôchodkovom strope.

03.11.2021 12:27
Krajniak Foto: ,
minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (4)

V návrhu novely chce rezort zrušiť ročné zúčtovanie v sociálnom poistení. Novinkou je aj zavedenie elektronického posudzovania dočasnej pracovnej neschopnosti.

Novela zavedie aj opätovné plynutie ochrannej lehoty pre ženy, ktoré otehotneli do 180 dní od zániku nemocenského poistenia. Ženám, ktoré napríklad prídu o prácu, začne plynúť osemmesačná ochranná lehota od začiatku 42. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Novelou chce rezort predísť aj špekulatívnym pracovným pomerom s cieľom získať nemocenské poistenie (počas 270 dní) ako splnenie podmienky nároku na materské. Rozhodovať bude to, či takýto zamestnanec má vymeriavací základ, a teda či platí poistné.

Účinnosť novely navrhuje rezort pri niektorých ustanoveniach od 1. januára 2023 a pri iných od 1. januára 2024.

Milan Krajniak Čítajte viac Rast cien prevalcuje dávky aj dôchodky. Krajniak nemá z čoho pridať, Matovič doložiť nechce (+ presné tabuľky)

Po novom by malo byť nedodržanie karantény takisto porušením liečebného režimu, pričom izoláciu nemusí priamo určiť lekár. Takisto novela spresňuje, že ak izolovaný človek chce pracovať z miesta výkonu karantény, nebude uznaný za dočasne práceneschopného.

Rezort zároveň navrhuje zvýšiť odvodovú odpočítateľnú položku pre študentov a dôchodcov pracujúcich na dohodu z 200 na 300 eur mesačne.

Rodičovský dôchodok vypadol

Táto novela mala byť zároveň aj prvou časťou dôchodkovej reformy. Ošetrí napríklad to, aby sa na účely nároku na dôchodok nezapočítavali obdobia dôchodkového poistenia, keď zamestnanec nemal vymeriavací základ, a teda neodvádzal poistné. Novela by mala vyriešiť aj problematiku česko-slovenských dôchodkov.

Z pôvodného návrhu však vypadli viaceré návrhy, napríklad rodičovský dôchodok, teda aby pracujúce deti mohli prispievať svojim rodičom piatimi percentami zo svojho vymeriavacieho základu. Nepíše sa v nej ani o individuálnom dôchodkovom strope.

Poistencov štátu bude viac

Okruh poistencov štátu, ktorí sú povinne dôchodkovo poistení, sa má od januára 2023 rozšíriť o osoby s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky vykonávajúce pracovnú činnosť pre cirkevné, rehoľné a charitatívne spoločenstvo bez práva na príjem. Novelou zákona sa má od apríla budúceho roka zrušiť možnosť úhrady poistného na sociálne poistenie v hotovosti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne poistenie #Milan Krajniak #rodičovský dôchodok