Hodnota nákupov sa bude zaokrúhľovať, poslanci schválili zmenu. Budeme platiť viac?

Zaokrúhľovať sa budú len hotovostné platby.

02.11.2021 16:52
žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Obeh jednocentových a dvojcentových mincí sa na Slovensku od 1. júla 2022 obmedzí. Parlament schválil novelu zákona o cenách. Zaokrúhľovať sa budú len hotovostné platby. Cieľom je obmedzenie obehu mincí, ktoré súvisia s hotovosťou, a to matematickým spôsobom zaokrúhľovania, ktorý je neutrálny, spravodlivý pre obe strany, teda obchodníka aj kupujúceho.

Budeme platiť viac?

Ako to bude vyzerať v praxi? Ak nakúpite za sumu končiacu jedným alebo dvomi centami, vo výsledku zaplatíte vždy sumu zaokrúhlenú nadol. Ak sa váš nákup bude končiť tromi, štyrmi, piatimi, šiestimi alebo siedmimi centami, výsledná cena sa zákonite zaokrúhli na päť centov. Pri sumách končiacich na osem alebo deväť centov sa zase nákup bude zaokrúhľovať nahor.

Netreba sa však báť, že by ste na nákupoch zakaždým nechali obchodníkom čo-to navyše. „Človek totiž zaokrúhľovaním raz jeden či dva centy na nákupe získa, inokedy zasa stratí, dlhodobo však bude na nule,“ hovorí analytik VÚB Banky Michal Lehuta. Podľa prepočtov NBS by sa najvyššie straty nemali vyšplhať vyššie ako na dva centy za mesiac v porovnaní s pôvodným stavom. „Je to podobné, ako to bolo v roku 2003, keď sa rušili 10– a 20-halierniky,“ píšu bankári vo svojej tlačovej správe.

Čo sa zmení pri platbe najmenšími mincami?

Ako sa bude zaokrúhľovať pri platbe v hotovosti?
  • Ak sa suma bude končiť 1 alebo 2 centami, cena sa zaokrúhli nadol
  • Ak sa suma bude končiť 3, 4, 5, 6 a 7 centami, cena sa zaokrúhli na 5 centov
  • Ak sa suma bude končiť 8 alebo 9 centami, cena sa zaokrúhli nahor
  • Tým, že občas zaplatíme viac a občas zase menej, rozdiel oproti bežným nákupom by mal za mesiac predstavovať maximálne 0 až 2 centy
  • Úspora pre banky či obchodníkov by mohla dosiahnuť 15 až 20 percent z celkových nákladov na manipuláciu s mincami
  • Jedno- a dvojcentovky sú mince, ktoré sa najviac strácajú v obehu
  • Taliansko, Belgicko, Írsko, Fínsko a Holandsko už zaokrúhľujú hotovostné platby

Znížia sa náklady

Podľa Národnej banky Slovenska by táto zmena nemala mať výrazný vplyv na ceny tovarov a služieb. Porovnateľná situácia bola aj v roku 2003 pri rušení 10 a 20-halierových mincí, keď nárast cien tovarov a služieb nenastal. Aktuálnou úpravou sa podľa rezortu financií znížia náklady podnikateľov za poplatky bánk za vloženie, resp. spracovanie jednocentových a dvojcentových min­cí.

Zároveň sa zjednoduší vydávanie mincí pri hotovostnom platobnom styku. Tiež je to pozitívny efekt na životné prostredie, a to znižovaním použitia obalového materiálu a počtu prepráv týchto mincí. Najmenšie centové euromince v hotovostnom peňažnom obehu už nepoužíva päť krajín eurozóny, a to Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko a Taliansko. Príjemcovia platieb budú aj naďalej povinní prijať hotovosť najmenších eurocentov, to znamená, že tieto mince zostanú na Slovensku všeobecne akceptovaným zákonným platidlom.

Alternatívnym posudzovaným riešením bolo zrušenie najmenších eurocentových mincí. To je však možné len na úrovni eurozóny. Nakoľko euromince majú iný právny základ ako bankovky, o ktorých rozhoduje Európska centrálna banka (ECB), o minciach ako zákonnom platidle rozhoduje Rada EÚ po porade s Európskym parlamentom a ECB.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #peniaze #eurocenty