Pokračovanie článku: Rekordne veľa voľných miest nemá kto obsadiť. Kde je problém? (+ tabuľka pozícií s platmi)

Slovensko má vážny problém

Už aj vážená inštitúcia, akou je Národná banka Slovenska (NBS) upozorňuje, že nedostatok ľudí je štrukturálny problém, ktorý môže zabrzdiť ekonomiku. Je to práve problém s pretrvávajúcim nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, ktorý firmy v súčasnosti považujú za jednu z hlavných bariér svojej činnosti.

Na štrukturálne problémy trhu práce upozorňuje aj socio-ekonomický analytik Ján Košč zo združenia Pracujúca chudoba. Tie podľa neho vyplývajú z neriešenia regionálnych rozdielov, ako aj z absencie systému celoživotného vzdelávania. Ako ďalej vraví, problémom sú tiež nízke firemné investície do výskumu a vývoja a stále pretrvávajúci problém politiky nízkych miezd, ktorou si naša ekonomika zabezpečovala konkurencieschop­nosť. „Táto politika nás však uvrhla do pasce stredného príjmu,“ vysvetľuje pre Pravdu.

Problém nedostatku pracovných miest registruje aj Republiková únia zamestnávateľov, ktorá združuje najväčšie firmy v tomto štáte. Hľadanie ľudí a obsadzovanie voľných pracovných miest je pre firmy náročné, tvrdí tajomník Martin Hošták. To ich podľa neho núti vyberať si zamestnancov z aktuálnej ponuky, ak vôbec nejaká je, čo ich v praxi neraz núti ísť na úkor kvality – prijať aj ľudí bez potrebnej kvalifikácie, vzdelania či skúseností. „Druhou možnosťou je, že pracovné miesto jednoducho neobsadia – na čo dopláca predovšetkým ich produktivita a tržby. To v praxi znamená, že vedia pokryť menší objem zákaziek,“ vysvetľuje pre Pravdu.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #trh práce #zamestanosť