Pokračovanie článku: Rekordne veľa voľných miest nemá kto obsadiť. Kde je problém? (+ tabuľka pozícií s platmi)

Podľa Richterovej sa však viacerí zamestnávatelia sťažujú na to, že majú problém s hľadaním kvalitných uchádzačov. "Táto situácia sa týka napríklad IT. Tento sektor je aktuálne typický tým, že tu nielenže pomerne rýchlo rastú ponúkané platy, ale takisto aj ponúkané benefity,“ približuje Richterová. Problémy s hľadaním nových ľudí vidí tiež v školstve, vo farmaceutickom priemysle či napríklad v zdravotníctve a sociálnej starostlivosti.

Lednárová Dítětová tvrdí, že nedostatkové pozície môžeme rozdeliť do dvoch skupín. Do prvej spadajú spomínané pozície, ktoré majú nízku mzdovú úroveň a ťažšie pracovné podmienky. Tie podľa nej nie sú atraktívne pre našu domácu pracovnú silu. Medzi takéto pozície patria napríklad rôzni operátori a montážni pracovníci, vodiči, betonári, podlahári, obkladači či pomocní pracovníci.

Druhou skupinou sú nedostatkové pozície z pohľadu nutnosti vyššej kvalifikácie alebo špecializácie. Nedostatok v tejto oblasti je podľa nej spôsobený viacerými faktormi. Ako ďalej tvrdí, je to napríklad odchod tejto kvalifikovanej sily do zahraničia, mzdové ohodnotenie nezodpovedajúce náročnosti práce či očakávaniam zamestnancov, nedostatok absolventov pripravujúcich sa na výkon týchto pozícií. "V tejto oblasti dominujú IT špecializácie, lekári v rôznych špecializáciách, rôzne profesie zdravotníckych pracovníkov, ale aj zvárači s priemernou mzdou 1 413 eur,“ dodáva Lednárová Dítětová z Treximy.

Aké sú však dôvody, prečo je enormné množstvo voľných pracovných miest, ale žiadni ľudia, ktorí by sa na ne prihlásili? Firmy buď nevedia nájsť ľudí s požadovanou kvalifikáciou, alebo sa ľudia nehrnú na pozície, ktoré majú nízku mzdovú úroveň a ťažšie pracovné podmienky. Príkladom sú napríklad vodiči kamiónov s priemerným platom vyše tisíc eur, ktorých je akútny nedostatok. Chýbajú ich tisíce a podobné problémy sú aj na iných pozíciách.

Nepriaznivou situáciou je ovplyvnené aj slovenské zdravotníctvo. Podľa údajov chýbajú takmer štyri stovky všeobecných lekárov. Tí majú priemerne na výplatnej páske zhruba 2 200 eur.

Na chýbajúcich pracovníkov na trhu práce upozorňuje aj investičný analytik František Burda zo spoločnosti FinGO.sk. Nie sú to podľa neho len pozície operátorov a montérov strojov a zariadení, ale aj nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a remeselníkov. Pri nich napríklad úrady evidujú 3032 voľných pozícií. „Najviac ich chýbalo v Bratislavskom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji,“ vysvetľuje pre Pravdu.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #trh práce #zamestanosť