Rekordne veľa voľných miest nemá kto obsadiť. Kde je problém? (+ tabuľka pozícií s platmi)

Na akútny nedostatok pracovníkov upozorňujú aj zamestnávatelia. V Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji hlásia málo ítečkárov, najmä programátorov či vývojárov. Trnavskí zamestnávatelia sa zase sťažujú najmä na nedostatok opravárov, skladníkov, údržbárov a predavačov v obchodných prevádzkach.

27.10.2021 22:36
žena, kancelária, práca, právnička,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (84)

„V prípade predavačov a skladníkov opäť platí, že počet pracovných ponúk výrazne prevyšuje počet kandidátov a zamestnávatelia majú v praxi obrovské problémy s obsadzovaním týchto pracovných miest. O tieto pozície je totiž len veľmi nízky záujem a fluktuácia ľudí je, naopak, obrovská,“ tvrdí Martin Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu, ktorá združuje veľké reťazce ako Lidl či Tesco.

Podobná situácia ako u vodičov je aj u montážnych pracovníkov. Tí zarábajú priemerne 1 200 eur v hrubom. Sme tak svedkami novej postpandemickej situácie na trhu práce. Na jednej strane evidujeme vysokú nezamestnanosť, no na druhej strane sú pozície, kde doslova nikto nechce robiť. Svedčia o tom dáta z pracovných agentúr aj niektorých ekonómov.

Veľa voľných miest sa nedarí obsadiť pri prácach v slabšie platených pozíciách s náročnou náplňou. „Zamestnanci, ktorí odišli napríklad z gastrosektora, sa tam nechcú vrátiť, lebo sa už nechcú popáliť. To spôsobuje, že sú voľné miesta, ale ľudia tam nechcú ísť," opisuje situáciu na trhu práce viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

Milan Krajniak Čítajte viac Rast cien prevalcuje dávky aj dôchodky. Krajniak nemá z čoho pridať, Matovič doložiť nechce (+ presné tabuľky)

A tak musia zamestnávatelia prijať cudzincov. „Evidujeme nárast inzerátov práce, kde zamestnávatelia dávajú prednosť príchodu pracovnej sily zo zahraničia,“ vysvetľuje pre Pravdu Lucia Lednárová Dítětová zo spoločnosti Trexima, ktorá zbiera dáta z trhu práce.

Podľa zozbieraných údajov je najhoršia situácia v segmente montážni pracovníci či operátori v strojárskej výrobe. Firmám v tomto segmente chýba až 9 500 ľudí. Podobná situácia je aj v doprave, kde chýba vyše 9 100 vodičov nákladných automobilov a kamiónov. V tejto súvislosti bije na poplach aj Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia. Podľa neho nedostatok vodičov nákladných vozidiel môže paralyzovať hospodárstvo krajiny.

Pracovná pozícia Počet voľných pracovných miest Priemerná mesačná hrubá mzda SR
Montážni pracovníci (operátori) v strojárskej výrobe 9506 1241
Vodiči nákladných automobilov a kamiónov 9129 1033
Pomocní pracovníci vo výrobe 2900 910
Operátori vysokozdvižných vozíkov 2794 1248
Zvárači, rezači a spájkovači 2776 1413
Pracovníci v sklade 2606 1134
Manipulační pracovníci, nosiči 2111 986
Murári a podobní pracovníci 2012 984
Kuchári (okrem šéfkuchárov) 1921 804
   
Zdroj: TREXIMA Bratislava, www.istp.sk, Informačný systém o cene práce (ISCP)  

Rekordný počet voľných miest

Začiatkom septembra analýza najväčšieho pracovného portálu ukázala, že zamestnávatelia uverejnili počas leta rekordný počet pracovných ponúk. „V auguste sme zaznamenali takmer 29-tisíc pracovných ponúk a do 22. septembra zamestnávatelia uverejnili viac ako 22 600 ponúk,“ približuje situáciu na trhu práce Nikola Richterová z Profesie. Tohtoročný august sa dokonca dostal na druhú priečku v rebríčku mesiacov s historicky najvyšším počtom pracovných ponúk. Len na porovnanie, vlani v auguste ich bolo vyše 16-tisíc.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #trh práce #zamestanosť