Sulík hlasovanie o nedôvere prežil, Ficov návrh podporilo len 50 poslancov

Poslanci Národnej rady „podržali" Richarda Sulíka (SaS) vo funkcii ministra hospodárstva. Zo 136 prítomných poslancov za vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo 50 poslancov, 84 bolo proti a jeden poslanec sa zdržal a rovnako jeden nehlasoval.

27.10.2021 09:29 , aktualizované: 18:56
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) ukazuje svoje maturitné vysvedčenie počas 48. schôdze parlamentu SR 26. októbra 2021.
debata (102)

S iniciatívou na jeho odvolanie prišli poslanci za opozičnú stranu Smer. V písomnej rozprave k tomuto bodu programu riadnej 48. schôdze vystúpilo v utorok 26. októbra sedem poslancov. Ústne sa do rozpravy ešte prihlásilo päť členov zákonodarného orgánu. Na odvolanie ministra z funkcie bude potrebných aspoň 76 hlasov zo 150-členného parlamentu. Opozícia má spolu so všetkými nezaradenými, okrem štyroch poslancov zo strany Za ľudí, k dispozícii 58 hlasov.

VIDEO: Sulík hlasovanie o nedôvere prežil.
Video

Sulík: Argumenty Roberta Fica boli veľmi slabé

Argumenty lídra opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica boli veľmi slabé, tvrdí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „V úvodnej reči, kde mal odôvodniť moje odvolanie, začal riešiť moje stredoškolské vysvedčenie. Ukazuje to dosť veľkú prázdnotu týchto argumentov,“ uviedol Sulík.

Pokračoval, že prakticky celé kluby OĽANO, SaS a Sme rodina hlasovali proti tomuto návrhu. „Chcem sa poďakovať týmto poslancom a aj Igorovi Matovičovi (OĽANO) za jeho dnešné vyjadrenia, vnímam to ako ústretové gesto z jeho strany,“ povedal Sulík. Podľa neho ide o silný signál, lebo je vidieť, že on a strana majú v koalícii silnú podporu a takéto kroky ju zotavujú.

„Viem, že sa chystá odvolávanie Milana Krajniaka (Sme rodina). Tam je pre mňa najsilnejší argument, že Krajniak už v auguste podal trestné oznámenie. Krajniak môže rátať, že 19 poslancov za SaS bude hlasovať proti tomuto odvolaniu,“ reagoval Sulík.

Pokračoval, že na Ministerstve hospodárstva (MH) SR robia všetko preto, aby mali rastúce ceny energií čo najmenší dosah na domácnosti. „V prípade plynu je situácia taká, že domácnosti v budúcom roku budú musieť vynaložiť menší podiel zo svojich príjmov, ako to bolo minulý rok,“ dodal Sulík.

Opozičný Smer v stanovisku po hlasovaní uviedol, že Sulík nepredložil žiadne reálne opatrenia na zmiernenie dôsledkov prudkého nárastu cien energií. „Svojím liberálnym postojom, že trh všetko vyrieši, ohrozuje minimálne tretinu slovenských domácností, ktoré nie sú schopné plnohodnotne zaplatiť si kúrenie plynom, a firmy, v ktorých energie predstavujú najvyššiu nákladovú položku,“ podotkla strana.

OĽANO ministra podrží

Hnutie OĽANO podporí Sulíka pri hlasovaní o vyslovení nedôvery. Potvrdil to v stredu na brífingu predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Líder hnutia a minister financií Igor Matovič priblížil, že poslancov o to sám poprosil.

Matovič poznamenal, že napriek tomu, ako sa Sulík správa, poprosil poslancov OĽANO, aby ministra podržali. Chce tým ukázať, že „netrpia pomstychtivosťou“. Verí, že Sulík a strana SaS to ocenia a pochopia, že by si nemali robiť „prieky“. Očakáva do budúcna, že sa SaS bude správať ako zodpovedný partner. „My dnes podávame symbolicky ruku napriek tomu, ako by to cítili mnohí poslanci, ako by slobodne hlasovali, tak spoločne chceme ukázať takéto gesto zodpovednosti, gesto dobrej vôle,“ zdôraznil Matovič.

Šipoš skonštatoval, že v poslaneckom klube sa dlho rozprávali o tom, ako Sulík funkciu zvláda, kde sa robia chyby a s ktorými vecami nesúhlasia. „Musíme si uvedomiť ten hlavný cieľ, vyšší záujem,“ podotkol. Tvrdí, že ľudia im vo voľbách dali dôveru, aby urobili na Slovensku „poriadky“.

Hnutie Sme rodina nebude hlasovať za odvolanie Sulíka, ktorý to oznámil na dnešnej tlačovej konferencii v budove parlamentu. Hlasovanie o vyslovení nedôvery ministrovi by malo byť dnes po 17:00. „Človeku to dobre padne, keď už vopred vie, že má takúto podporu. Poslancom Sme rodina preto ďakujem," doplnil minister.

Zopakoval 16 opatrení

Sulík trvá na svojich vyjadreniach, že jeho rezort koná a rieši aktuálne zvyšovanie cien energií. Počas záverečného slova v rámci rozpravy k svojmu odvolávaniu v parlamente zopakoval 16 krokov, ktoré rezort hospodárstva pod jeho vedením urobil v sektore energetiky. „Aj tak počúvam, že sme nepredložili žiadne riešenie. Možno niektorí ľudia konečne pochopia, že je za tým veľa roboty," reagoval na kritiku opozície. Plénum zároveň požiadal, aby mu počas hlasovania vyjadrilo podporu.

Sulík opätovne potvrdil, že v prípade miernej zimy bude plynu na Slovensku dostatok. Ak by však nadchádzajúce zimné mesiace boli výrazne tuhé, najväčší odberatelia plynu na Slovensku, ktorými sú Duslo, Malženice a Slovnaft, môžu čakať zníženie dodávok. „Takto sa to robí do psej matere," obhajoval tento krok minister. Priznal, že pre domácnosti bude v prípade zvyšovania cien zásadný rok 2023. Podľa jeho slov však už v tejto veci vedie rokovania s Enelom a EPH.

Šéf rezortu hospodárstva taktiež zopakoval, že stále rokuje s ministrom životného prostredia Jánom Budajom ohľadne možnosti podporiť výraznejšie slovenský priemysel z prostriedkov Envirofondu. „Nie sú to rokovania iba s Budajom a iba o Envirofonde. Nebudem o tom dnes bližšie informovať. Tie rokovania vediem, prebiehajú a snáď dospejeme čoskoro k použiteľným výsledkom," uzavrel Sulík.

Poslanec Roman Foltin poukázal na to, že je generálnym manažérom strany SaS a reagoval tak na predsedu Smeru Fica. „O akciách v Liberálnom dome, ktorý je naším sídlom, mám dokonalý prehľad,“ podotkol. Za osem rokov sa podľa Foltina nestalo, že by sa u nich konala „kokaínová žúrka“.

Tomáš: Jednou nohou je už na ranči

Na Slovensku nemáme doteraz jediné schválené konkrétne, rýchle, dynamické opatrenie, ktoré by pomohlo domácnostiam alebo podnikom vysporiadať sa s nárastom cien energií. Sulíkovi to počas rozpravy k jeho odvolávaniu odkázal opozičný politik Erik Tomáš (Hlas). „Nič, nula, ja mám pocit, že Sulík je už jednou nohou na tom svojom ranči v Austrálii. Už mu je tam teplo a kašle na Slovákov. To je typický Sulík,“ vyhlásil Tomáš.

Za vrchol všetkého označil opozičný politik fakt, že minister chce v prípade tuhej zimy a možného nedostatku plynu znížiť dodávky pre niekoľko najväčších priemyselných odberateľov. „Takto sa riadi štát, takto sa riadi táto krajina?" pýtal sa Tomáš. Uvedený návrh je podľa neho nepochopiteľný a označil ho za nonsens. Ako upozornil, domácnosti padajú „na hubu", podniky obmedzujú produkciu, mestá a obce vypínajú osvetlenie.

„Oni ľudí nevidia, pre nich sú ľudia iba čísla v excelovských tabuľkách," skonštatoval Tomáš. Ako doplnil, Sulíkovi chýba akákoľvek empatia a nie je schopný riešiť energetickú krízu. Hlas preto podľa neho bude hlasovať za odvolanie ministra hospodárstva.

247498177 582429169628446 5511044722217996092 n Čítajte viac Sulík podáva trestné oznámenie na Fica kvôli rečiam o kokaíne. Žijem poctivý a čestný život, vyhlásil v pléne

Smer v odôvodnení svojho návrhu tvrdí, že nespôsobilosť Sulíka ako ministra hospodárstva je zrejmá predovšetkým v poslednom období, keď podnikatelia, domácnosti, mestá a obce čelia bezprecedentnému tlaku v podobe enormného rastu cien energií. Poslanci Smeru hovoria, že vláda nemá vplyv na vývoj cien energií na svetových trhoch, ale má „dostatok zdrojov a nástrojov na to, aby pripravila scenár eliminácie negatívnych dôsledkov takéhoto zdražovania“. Podľa poslancov opozície žiadny takýto scenár neexistuje.

Koncom septembra sa uskutočnila mimoriadna schôdza parlamentu k cenám energií. Poslanci na záver schôdze neprijali uznesenie, ktoré by zaviazalo vládu predložiť do 15. októbra tohto roku harmonogram krokov, ako eliminovať dopady zvyšovania cien energií na slovenské domácnosti.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík dnes odvolaný nebol. O jeho osude sa rozhodne až v stredu

O novele daňového poriadku

Vytvorenie nových efektívnych nástrojov v boji proti daňovým podvodom a motivácia daňových subjektov na dobrovoľné plnenie si svojich daňových povinností. To je cieľom novely daňového poriadku z dielne Ministerstva financií (MF) SR, o ktorej v stredu ráno rokujú poslanci.

Návrh má okrem iného vylúčiť daňovo nespoľahlivé osoby. Po prerokovaní novely daňového poriadku majú poslanci pokračovať v diskusii o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi Sulíkovi.

V stredu v hlasovaní po 17.00 h by mali poslanci tiež voliť člena Správnej rady TASR. Hlasovať by mali aj o návrhoch na zmeny v zložení výborov NR SR a voliť majú tiež predsedu skupiny priateľstva v rámci Slovenskej skupiny Medziparlamen­tnej únie.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #odvolávanie ministra