Každý tretí zamestnanec má problémy s koncentráciou. Prieskum ukázal, ako pandémia zasiahla firmy

Analýzu HR Pulse realizovala spoločnosť Profesia spolu s iniciatívou Open HR fórum. Celkovo v ňom odpovedalo 3 202 respondentov. Do realizácie sa zapojili aj partnerské spoločnosti Adecco, Manpower Group, SWAN a The Bridge. Viac ako tretina ľudí priznala negatívne dopady na súkromie, zamestnanci často označovali aj problémy v štúdiu a vo finančnej oblasti.

25.10.2021 10:45
otec, dieťa, home office, práca z domu,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

V čom nás negatívne zasiahla pandémia? Práca. Toto bola najčastejšia oblasť, ktorú označili respondenti prieskumu za najviac negatívne ovplyvnenú pandémiou. Odpoveď potvrdilo až 42 percent ľudí.

Za najviac náročné počas práce z domu ľudia považujú ustráženie si svojho pracovného času. Tento problém má až 41 percent zamestnancov. Ďalších 30 percent respondentov uviedlo, že ich počas práce z domu trápi neschopnosť sústrediť sa. Oblasti, ktoré počas práce z domu robia najväčší problém, sú tiež zladenie rodiny a práce, vytvorenie pracovného priestoru či udržiavanie kontaktu s kolegami.

Naopak, z prieskumu vyplynulo, že zamestnanci nemajú takmer žiadne problémy s novými požadovanými digitálnymi zručnosťami a dohadovaním stretnutí online. Na tieto veci si pracovníci zvykli a vedia sa im prispôsobiť.

žena, práca, deti, disciplína, výchova, home office Čítajte viac Ako bude vyzerať home office po pandémii? Forma hybridu víťazí, nie všetkým vyhovuje práca z obývačky

Do popredia sa dostáva aj téma duševného zdravia. Svoj psychický stav rieši stále viac Slovákov. Až 41 percent respondentov potvrdilo, že sa počas pandémie začali zaujímať o informácie o duševnom zdraví. Táto téma zasiahla najviac ľudí do 29 a do 39 rokov. Vo vekovej skupine od 18 do 29 rokov sa o duševné zdravie počas koronakrízy začala zaujímať takmer polovica respondentov.

Najnižší podiel vidíme vo veku od 40 do 49 rokov. Záujem o informácie o duševnom zdraví narástol však pomerne výrazne aj tu. Viac pozornosti týmto témam venuje viac ako tretina ľudí.

Prieskum Profesie a iniciatívy Open HR fórum zisťoval u Slovákov aj veci, ktoré im pomáhajú s motiváciou počas práce z domu. Ide o dôležitý impulz pre zamestnávateľov, ktorí môžu prispôsobiť pracovné podmienky tak, aby pracovali efektívnejšie a zároveň podporovali ich duševné zdravie.

Viac ako polovica Slovákov v prieskume potvrdila, že najväčšou podporou je pre nich najmä flexibilný pracovný čas so zohľadnením súkromných potrieb. Voľné pravidlá ľuďom zaručujú, že počas dňa si svoje osobné veci a prácu môžu rozložiť podľa svojich predstáv.

Slovákom, ktorí pracujú z domu, pomáha tiež samostatnosť a dôvera firmy pri riešení úloh, vhodné technické vybavenie, pravidelná interná komunikácia či online vzdelávanie.

Na negatíva pri home office poukazujú najviac ľudia, ktorí nežijú sami. Najväčším problémom zamestnancov je práve vyrušovanie ostatnými členmi domácnosti. Túto možnosť uviedlo až 38 percent opýtaných.

Negatívny vplyv na výkon má podľa Slovákov tiež nedostatočné vybavenie či malé priestorové možnosti na prácu. Medzi najčastejšími odpoveďami sa objavila tiež nevyhovujúca spolupráca s manažérom. Presne 15 percent respondentov potvrdilo, že malo problém s nedostatočnou komunikáciou s nadriadeným. Ďalších 11 percent má problém s nedostatočným vedením.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #zamestnanci #pandémia #HR