Pokračovanie článku: Vláda schválila zmeny v exekúciách. Koľko po novom zostane matke s deťmi či dôchodcom? (+tabuľky s presnými sumami)

Ako sa začal konflikt s exekútormi

Nezhoda exekútorov a vládnych predstaviteľov ohľadom novely je pritom dlhodobým problémom, ktorý sa začal už pri predstavení prvých zmien ministrom práce Krajniakom.

Ten na Facebooku asi pred mesiacom počas rokovania tripartity napísal „exekútorom dáme po prstoch, ľuďom ostanú peniaze na život“. Pokračoval tvrdením, že aktuálne majú exekútori nad ľuďmi priveľkú moc. „Z výplaty strhnú takmer všetky peniaze a nenechávajú nič na živobytie. Dlžníci sa radšej ani nezamestnávajú, veď načo – aj tak im exekútor všetko zhabe,“ poznamenal minister.

Exekútori s reakciou na obvinenia dlho neváhali. „Urobili ste zo súdnych exekútorov zločincov, ktorí podľa vlastnej vôle berú ľuďom peniaze,“ odkázal ministrovi prezident SKE Miroslav Paller v otvorenom liste. Vysvetlil, že súdny exekútor je štátom poverenou osobou na vykonávanie rozhodnutí súdu. Je verejným činiteľom a rovnakou súčasťou spravodlivosti ako sudca, prokurátor či policajt. Paller navyše zdôraznil, že súdni exekútori nevymáhajú peniaze pre seba, ale pre veriteľa.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #zmeny v exekúciách #vymáhanie pohľadávok