Pokračovanie článku: Vláda schválila zmeny v exekúciách. Koľko po novom zostane matke s deťmi či dôchodcom? (+tabuľky s presnými sumami)

Dlhy sa nevymažú, len oddialia

Aj podľa exekútorov vláda dlžníkov takto utvrdzuje v presvedčení, že sa im stala krivda a že štát im musí pomôcť splatiť ich vlastné záväzky. „Je to mimoriadne nebezpečný odkaz všetkým, ktorí svoje dlhy poctivo splácajú aj na úkor osobného komfortu. Neschopnosť vymôcť svoju pohľadávku navyše môže spôsobiť kolaps ekonomiky kvôli druhotnej platobnej neschopnosti firiem či insolventnosti bánk,“ upozorňuje SKE.

Slovenskí exekútori tiež upozorňujú, že nová úprava exekučných zrážok nebude znamenať odpúšťanie dlhu. Pre dlžníkov bude znamenať ďalšie predraženie ich dlhu, pretože ho budú splácať dlhšie a spolu s úrokmi napokon zaplatia viac.

To isté si myslí aj Asociácia slovenských inkasných spoločností (ASINS). V praxi to bude znamenať, že sa predĺži doba, počas ktorej bude dlžník plniť svoj záväzok. Na strane veriteľa sa to negatívne prejaví na oddialení vymoženia pohľadávok. Na strane dlžníkov dôjde k predĺženiu doby splnenia svojich záväzkov, čím sa výrazne zvýšia zmluvné a sankčné úroky z vymáhaného nároku. Toto súčasne môže spôsobiť, že dlžník prestane úplne splácať svoje záväzky. „Navrhovaná zmena ešte viac narúša základné zákonné princípy rovnosti strán a práva na spravodlivý proces,“ vysvetľuje prezident ASINS Martin Musil.

Vládni predstavitelia na tieto pripomienky priamo nereagovali. Minister Krajniak argumentuje, že podstatné je, aby sa ľuďom oplatilo viac pracovať a zarábať. Doteraz im prakticky všetko, čo zarobili, vzal exekútor, tvrdí. „Teraz je dôležitejšie, či rodiny budú mať viac peňazí nazvyš okamžite. Nie špekulácie, čo bude o päť rokov,” vyhlásil Krajniak.

Kolíková uznáva, že ide o legitímnu obavu, ale konkrétne dosahy určiť nevie. „To sa uvidí najskôr o rok, keď to vyhodnotíme. Očakávame však, že to bude viac motivovať ľudí práve priznávať vyšší príjem a dlhy skôr splatiť,” zhodnotila ministerka.

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽaNO) v tejto súvislosti poukázal najmä na ľudí, ktorí v minulosti padli do pasce pôžičiek nebankových subjektov. „Týmto ľuďom bola podstatná časť z príjmu exekvovaná a nedokázali žiť. Podporovali sme poskytovanie pôžičiek ľuďom, ktorí na to nemali a nútili sme tak exekvovaných ľudí nepriznávať svoje príjmy,” vyhlásil.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #zmeny v exekúciách #vymáhanie pohľadávok