Pokračovanie článku: Vláda schválila zmeny v exekúciách. Koľko po novom zostane matke s deťmi či dôchodcom? (+tabuľky s presnými sumami)

Solidarita k dlžníkom prevážila

Situácií, ako sa môžu ľudia dostať do kontaktu s exekútorom, je mnoho. Napríklad môžu zdražieť energie a nestíhajú platiť vyššie faktúry, prípadne si vzali nevýhodnú pôžičku. Čerstvo schválené novinky poskytujú väčšiu ochranu aj v prípade manželov. Ak teda napríklad jeden z partnerov hrou na automatoch vyrobí dlh, podľa platných zákonov je to spoločný dlh oboch manželov. Pri exekúcii, ktorou je gambler postihnutý, sa však druhý partner nielenže nepodieľa na splácaní, ale, naopak, zvyšuje sumu, ktorá exekvovanému ostáva.

O tom, že spor má dve mince, hovorí aj advokát Ján Bučko z advokátskej kancelárie Staněk Vetrák & Partneri. „Do popredia sa dostal najmä solidárny prístup k dlžníkom, no netreba zabúdať ani na práva veriteľov. Týmto môže dôjsť k poškodeniu obzvlášť citlivých skupín, akými sú napríklad práve mamičky dlhodobo čakajúce na nezaplatené výživné,” podporuje tvrdenie exekútorov. Na zmeny majú odlišné názory aj zamestnávatelia alebo odborári. Kým viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová odkázala, že k návrhu odborári nemali žiadne pripomienky a dali mu tak zelenú, s návrhom sa nestotožňuje napríklad Republiková únia zamestnávateľov. „Pokladáme to za dosť nešťastné z pohľadu mentálneho nastavenia ľudí, ktorí sú dlžníci," komentoval nariadenie viceprezident únie Mário Lelovský. Argumentuje, že keď si človek požičia, musí si byť vedomý toho, že to musí aj splácať.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #zmeny v exekúciách #vymáhanie pohľadávok