Vláda schválila zmeny v exekúciách. Koľko po novom zostane matke s deťmi či dôchodcom? (+tabuľky s presnými sumami)

Po novom ľuďom s exekúciami ostane viac peňazí. V prípade neprednostných pohľadávok sa zvyšuje základná nepostihnuteľná suma z mesačnej mzdy zo 100 na 140 percent životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Minister práce Milan Krajniak vyhlásil, že chce do budúcna dosiahnuť, aby ľuďom boli niektoré exekúcie voči štátu úplne odpustené.

20.10.2021 11:01 , aktualizované: 19:04
Krajniak Foto: ,
Milan Krajniak.
debata (51)

Desaťtisíce a možno státisíce ľudí s exekúciami si výrazne polepšia. Vláda v stredu schválila nariadenie, ktoré zavádza novinky v tejto oblasti. Po novom tak exekútori nebudú môcť siahnuť ľudom na väčšiu časť zo mzdy či dôchodku. Legislatívne zmeny pripravil rezort spravodlivosti pod vedením Márie Kolíkovej (Za spravodlivé Slovensko). „Naším cieľom je zabezpečiť dôstojný život najzraniteľnejším. Toto je úprava, ktorá nám to umožní,” ohlásila ministerka.

V súčasnosti sa exekúcie na Slovensku týkajú okolo milióna ľudí. Zďaleka nejde len o ľudí z vylúčených komunít, ľudí bez zamestnania či dokonca bez vyššieho vzdelania.

VIDEO: Pozrite si tlačovú besedu o zmenách v exekúciách.

Vezmime si príklad matky s dvomi deťmi. Zarába 700 eur v čistom. Kým doteraz jej mohli siahnuť približne na 155 eur z tejto sumy, po novom to bude iba polovica. Od 1. januára si tak polepší o 74 eur. Čím má dlžník vyšší príjem, tým viac mu po zmenách ostane. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) to označil za „exekučnú revolúciu“.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) odhaduje, že zmena môže pomôcť až miliónu ľudí zasiahnutých exekúciami. Zlepšenie pocíti napríklad približne 33-tisíc dôchodcov, ktorým sa dôchodok kráti o zrážky.

Proti zmene v pravidlách je Slovenská komora exekútorov. Namieta, že oproti právam státisícov dlžníkov stoja rovnaké práva státisícov veriteľov. Tá istá matka s dvomi deťmi totiž nemusí byť iba dlžníčka, ale aj čakateľka na výživné, pripomína prezident Slovenskej komory exekútorov (SKE) Miroslav Paller.

Ak by bol napríklad zadlžený manžel a matka dieťaťa sa s ním rozvedie, pričom otec im následne dlhuje výživné, pri hrubej mzde 1 500 eur dnes na splácanie svojho dlhu odviedol 812 eur, pričom mu 239 ostalo. „Vďaka novej úprave zaplatí len 616 eur a jemu samému ostane viac – 436 eur. Matka s deťmi tak dostane o 196 eur menej, teda o štvrtinu menej,“ tvrdí Paller. Kolíková však namieta, že prípady výživného do nových zmien nespadajú.

Vláda chce najchudobnejším ľuďom pomôcť, aby sa po zmenách nebáli pracovať a priznávať svoje príjmy. Doteraz bola bežná prax taká, že ľudia jednoducho odmietali pracovať, lebo sa báli, že im exekútor všetko zoberie. Alebo jednoducho nepriznávali svoje zárobky, aby im exekútor na ne nesiahol.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #zmeny v exekúciách #vymáhanie pohľadávok