Čipová kríza sa preliala aj do elektroniky. Problém je s notebookmi či telefónmi, niektoré modely v obchodoch nie sú

Zákazníci by sa mali rozhodne pripraviť na to, že si nebudú vyberať z takého množstva produktov, ako boli zvyknutí.

19.10.2021 19:20
Elektronika Foto:
Ilustračné foto.
debata (22)

Ak ste sa rozhodli v posledných dňoch pre nákup elektroniky, možno ste ostali zaskočení. Niečo podobné zažila Natália, ktorá sa rozhodla pre kúpu nového telefónu. Spočiatku si myslela, že s výberom modelu nebude problém. A vtedy to prišlo. V predajni totiž zistila, že sortiment telefónov sa zúžil a niektoré modely jednoducho nie sú dostupné. Dôvod? Čipová kríza už nespôsobuje odstávky vo výrobe len v automobilkách, ale zasiahla tiež do elektrotechnického priemyslu.

shutterstock 1836037033 Čítajte viac Chýba AdBlue. Čo bude s kamiónmi, autobusmi a autami na naftu?

Znamená to, že nedostatok čipov a ich vysoké ceny obmedzujú ponuku elektroniky na trhu. „Slovenskí spotrebitelia sa teda musia pripraviť na to, že vianočná nákupná sezóna bude ovplyvnená nedostatkom elektroniky. Pri jej kúpe budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka,“ vysvetľuje pre Pravdu analytička Jana Glasová z 365.bank. Problém zasiahol hlavne sortiment televízorov, počítačov, notebookov, herných konzol, smart televízorov či mobilných telefónov.

Ktorá elektronika je v súčasnosti nedostatková? Je lepšie s nákupom počkať alebo netreba váhať? Koľko si ľudia za elektroniku priplatia? Denník Pravda zisťoval odpovede u veľkých predajcov elektroniky či mobilných operátorov.

Problém na globálnom trhu

Aby sme pochopili, čo spôsobilo spomenuté problémy v obchodoch, je dobre vedieť, čo sa momentálne deje na globálnom trhu. Čipová kríza sa v poslednom období spájala predovšetkým s automobilovým priemyslom. Lenže ich nedostatok a vysoké ceny trápia tiež výrobcov elektroniky.

Kľúčoví producenti čipov, ktorí sa nachádzajú predovšetkým v Ázii, stále nedokážu uspokojiť objednávky vo svete. Aj keď idú fabriky na čipy naplno a ich tržby dosahujú rekordy, jednoducho to nestačí. To spôsobuje nedostatok elektroniky či jej rastúce ceny v obchodoch. Okrem toho výrobcovia elektroniky zápasia s rastúcimi cenami výrobných vstupov, ale aj s rastúcimi cenami ropy, benzínu a energií. Okrem toho enormne narástla cena lodnej dopravy, čo má takiež vplyv na rastúce ceny.

Užšia ponuka a dlhšie čakacie lehoty

Zákazníci by sa mali rozhodne pripraviť na to, že si nebudú vyberať z takého množstva produktov, ako boli zvyknutí. To je odkaz predajcov elektroniky, ktorí odporúčajú ľuďom nakupovať na Vianoce v predstihu. „Jednoznačne by nemali odkladať nákupy, pretože ponuka je momentálne užšia a môže sa stať, že sa bude postupom času ešte viac zužovať,“ opisuje situáciu pre Pravdu marketingová manažérka Sabina Boudová z Datartu.

Nedostatok pociťujú pri niektorých modeloch notebookov, mobilných telefónov, televízorov či nositeľnej elektroniky. Väčší výpadok zaznamenali pri umývačkách riadu, kuchynských robotoch a drahších modeloch vstavaných spotrebičov, ako sú rúry a varné dosky. „Zatiaľ nehovoríme o úplnom výpadku a situáciu sa nám darí držať pod kontrolou, ale ponuka je, samozrejme, menšia ako obvykle,“ tvrdí Boudová a dodáva, že nedostatok tovaru zatiaľ nemá za následok výraznejšie zdraženie produktov.

O podobnej situácii hovorí aj manažér nákupu Nay Martin Hlavaj. Upozorňuje na to, že nedostatok čipov u výrobcov sa preniesol do čiastočných alebo úplných výpadkov dodávok niektorých modelov. Tie s horšou dostupnosťou sa vyskytujú v podstate v každej kategórii. „Produkty v drahších kategóriách majú menšie výpadky, keďže výrobca, pokiaľ čelí nedostatku komponentov, uprednostní pri výrobe spravidla drahší model,“ dodáva.

Natíska sa otázka, čo táto situácia robí s cenami elektroniky. Podľa Hlavaja sú zmeny cien na trhu postupné a budú prichádzať najmä s novými modelmi, respektíve ďalšími výrobnými dávkami, do ktorých už vstupujú vyššie výrobné a dopravné náklady. Ako ďalej tvrdí, tak nie je možné vždy jednoznačne určiť nárast ceny. „Veľmi zjednodušene však môžeme hovoriť o zdražení približne na úrovni päť percent,“ dodáva.

Internetový predajca Alza hlási podobnú situáciu. Rovnako avizujú menší výber napríklad notebookov v cene do 500 eur s displejom 15,6 palca. Tiež televízorov, domácich spotrebičov či herných konzol. Podľa obchodného riaditeľa v Alze Ondřeja Hnátu k výraznému plošnému zdražovaniu na ich e-shope doteraz nedošlo a ceny držia tento rok na doterajšej úrovni. „Ďalší vývoj však nemožno s istotou predvídať,“ dodáva.

Problematická je podľa neho situácia okolo herných konzol novej generácie. Situáciu ilustruje na príklade PlayStation 5. „Všetky kusy, ktoré naskladníme, tak okamžite posielame našim zákazníkom, ktorí ich majú objednané. Stále teda vybavujeme skoršie objednávky v poradí, v akom boli na e-shope vytvorené,“ tvrdí Hnát. Aj preto odporúča neodkladať vianočné nakupovanie na poslednú chvíľu.

Výpadky dodávok mali aj operátori

Nedostatok čipov na globálnom trhu sa nevyhol ani ponuke mobilných operátorov. „Prvé výpadky dodávok telefónov sme zaznamenali už v lete a znížené dodávky pretrvávajú aj v súčasnosti,“ tvrdí hovorca Slovak Telekomu Michal Korec. Ako ďalej približuje situáciu, tak už od vlaňajšieho uvedenia na trh sú pomerne obmedzené dodávky herných konzol PlayStation 5 či Xbox Series X, ktoré sa ale v posledných mesiacoch zlepšili.

Nedostatočné počty avizujú aj pri niektorých inteligentných televíziách. „Pri výrobcoch telefónov sa nedá konkretizovať určitý model či značka – každý výrobca sa snaží manažovať najlepšie svoje portfólio,“ dodáva. Dvíhať ceny mobilných telefónov zatiaľ nemuseli, ale dodávatelia podľa Koreca indikujú, že nákupné ceny pre operátorov či distribútorov sa môžu začať zvyšovať v ďalších mesiacoch.

Dočasné výpadky dostupnosti zariadení v dôsledku nedostatku čipov čoraz častejšie pociťuje aj Orange. „Aktuálne je výpadkom dostupnosti zariadení dotknutých približne 20 percent portfólia ponúkaných mobilných telefónov,“ približuje situáciu hovorkyňa spoločnosti Alexandra Piskunová. Zároveň však dodáva, že v prípade nedostupnosti požadovaných modelov sa zákazníkom vždy snažia v ponúknuť adekvátnu a porovnateľnú alternatívu.

Hovorkyňa O2 Tereza Molnár tvrdí, že situáciu okolo nedostatku čipov sledujú už od jej vzniku. Riešia ju s ich partnermi tak, aby sa zákazníkov dotkla v čo najmenšom rozsahu. „Aj vďaka tomu sme doteraz nezaznamenali výraznejší výpadok zariadení v našej ponuke,“ tvrdí pre Pravdu.

Prečo ceny notebookov vystrelili

Slovenský porovnávač cien Heuréka zaznamenal zaujímavý vývoj cien v kategórii notebookov a telefónov. Výnimočná situácia nastala v kategórii notebookov, kde vzrástla začiatkom roku priemerná cena oproti vlaňajšku až o polovicu. Nebolo to však spôsobené vplyvom zvyšovania cien, ale nezvyčajným výkyvom na strane dopytu a nedostatkom lacných modelov.

Šéf analytikov v Heuréke Michal Buzek vysvetľuje, že rast priemernej ceny bol spôsobený lockdownom, keď ľudia nutne potrebovali notebooky na prácu či výuku z domu a vplyvom enormného záujmu boli lacné modely vypredané. „Preto ľudia jednoducho museli nakupovať drahšie modely – a to sa odrazilo na rastúcej priemernej cene celej kategórie,” vysvetľuje Michal Buzek.

Podobnú situáciu zaznamenali aj v prípade mobilných telefónov, keď priemerná cena v tejto kategórii vyskočila v septembri medziročne až o 50 percent. „Do zmeny priemerných cien v týchto kategóriách vstupuje okrem inflácie tiež ochota ľudí za tieto produkty viac utrácať,” tvrdí Buzek. Podľa neho sa na trhu objavujú stále nové, zlepšené produkty, a za mierne vyššiu cenu sú tak dostupné modely, ktoré si pred rokom zákazníci ešte nemohli dovoliť. „Teraz už sa im ale ich nákup oplatí," vysvetľuje analytik.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #telefón #Vianoce #elektronika