Odbory v Dell chcú zaviesť nástroj proti vyhoreniu. Polroka voľno s tretinou mzdy

Pandémia nového koronavírusu vplýva na duševné zdravie zamestnancov. V tomto kontexte sa stáva opäť aktuálnou témou sabatikal, teda nástroj proti vyhoreniu.

16.10.2021 11:27
žena, práca, písanie, SZČO, sústredenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Žiadajú ho zaviesť napríklad odborári pôsobiaci v IT spoločnosti Dell Slovensko, ale v určitých formách ho umožňujú aj iné IT firmy.

Odbory v spoločnosti Dell nedávno predložili vedeniu firmy návrh kolektívnej zmluvy s 30 opatreniami. Okrem vyššieho odstupného, mimoriadneho bonusu pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím či pružnejšieho pracovného času pre rodičov s deťmi žiadajú aj platené voľno po odpracovaní desiatich rokov až na šesť mesiacov s náhradou mzdy vo výške 35 % mesačného platu. Ide o tzv. sabatikal, ktorý sa v niektorých krajinách vo firmách poskytuje zamestnancom, aby sa zotavili pre vysoké pracovné nasadenie a predišli tak vyhoreniu.

kofola,capovanie,pitie Čítajte viac Kofola zvyšuje ceny nápojov. Zdražovaniu sa nevyhnú ani maloobchody

Sabatikal alebo dlhšie voľno ako aktuálnu tému však vnímajú aj ďalšie IT firmy na Slovensku. Napríklad podľa spoločnosti ESET túto potrebu zotavovania sa z práce zdôraznila aj pandémia. „Pri dlhodobej práci z domácnosti je pre mnohých zamestnancov náročné oddeliť pracovný a súkromný život. Preto, ak potrebuje zamestnanec čas na regeneráciu, pristupujeme ku každému prípadu individuálne a snažíme sa nájsť najlepšie riešenie,“ povedala pre TASR Daniela Škripková z oddelenia ľudských zdrojov spoločnosti.

Erika Pallayová zo spoločnosti Softec Group pre TASR uviedla, že pre túto firmu zamestnanecký benefit v podobe sabatikalu nie je žiadnou novinkou. Funguje už štyri roky, doteraz ho využili 12 zamestnanci. „Dôvody, pre ktoré sa naši zamestnanci zaujímali a využili sabatikal, sú rôzne. Dlhšia kariérna prestávka nie je len záchrana pred vyhorením, ale aj na splnenie si napríklad cestovateľských snov či na venovanie sa koníčkom,“ vymenovala Pallayová.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Dell #sabatikal