Krajniak spúšťa nové dotácie za 52 miliónov. Výhodu získajú seniori aj ŤZP

Nájsť si novú prácu v čase, keď sa rozbieha tretia vlna pandémie, môže byť komplikované. Najmä ak ste absolvent či senior, staráte sa o malé dieťa alebo žijete s ťažkým zdravotným postihnutím. „Zdraví ľudia od 30 do 50 rokov, ktorí nemajú rodinu, si prácu nájdu prakticky okamžite. Preto sme sa rozhodli pomoc zamerať na tých, ktorí si zamestnanie hľadajú ťažšie," vysvetlil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Z európskych zdrojov na podporu zamestnávania preto najnovšie vyčlenili balík 52 miliónov eur, ktorý sa rozdelí medzi 14-tisíc znevýhodnených nezamestnaných.

08.10.2021 13:36 , aktualizované: 17:38
Milan Krajniak Foto:
Milan Krajniak predstavil nový balík pomoci.
debata (7)

Podpora nových pracovných miest v podobnej forme fungovala už aj v minulosti. Po novom však rezort práce sprísnil podmienky pre zamestnávateľov. Ľudí, ktorých naberie s využitím dotácie, bude musieť zamestnať na dobu neurčitú. „Kedysi to fungovalo tak, že ste si mohli požiadať o preplatenie takmer sto percent nákladov na zamestnanca na obdobie pol roka, ktorý mohol byť následne prepustený. To sme zrušili. Chceme uchádzačovi garantovať, že jeho miesto sa stane trvalým,” zdôraznil Krajniak.

Na problém s udržateľnosťou zamestnania cez podporné schémy upozornil aj Ján Košč, zástupca odborovej organizácie v U. S. Steel Košice a spoluzakladateľ iniciatívy Pracujúca chudoba. „Otáznou je udržateľnosť takto vytvorených pracovných miest po skončení vyplácania dotácií, teda nad deväť mesiacov,” zhodnotil.

To fungovalo tak, že niektorí podnikatelia svojich zamestnancov tlačili do živností, hoci ich práca spĺňala znaky závislej práce. Alebo iní prepustili terajších zamestnancov a namiesto nich zobrali ľudí z projektu. „Takto sa im podarilo podstatným spôsobom znížiť svoje náklady a tým získať konkurenčnú výhodu,” pripomenul Košč.

VIDEO: Krajniak o nových dotáciách.

Video

Štart od novembra

Prví nezamestnaní si podľa Krajniaka môžu nájsť prácu podporenú týmito príspevkami od 1. novembra tohto roka. „Myslíme si, že tých 14-tisíc ľudí zamestnáme do začiatku budúceho roka,“ odhaduje minister.

Problém nedostatku pracovných miest potvrdzuje aj Republiková únia zamestnávateľov, ktorá združuje najväčšie firmy v tomto štáte. Tajomník únie Martin Hošták pre Pravdu hovorí, že obsadzovanie voľných pracovných miest je pre firmy náročné a ponuka kvalifikovaných ľudí slabá, čo ich v praxi neraz núti ísť na úkor kvality – prijať aj ľudí bez potrebného vzdelania či skúseností.

„Takéto programy majú pozitíva práve v tom, že znevýhodnené skupiny môžu dostať do pracovných procesov, dať im lepšie návyky či kvalifikáciu a udržať ich na trhu,“ vysvetľuje. Otázne podľa Hoštáka je, aké úspešné budú opatrenia v praxi. „Hlavne čo sa týka nových podmienok, to uvidíme až o niekoľko mesiacov. Navyše, tieto finančné zdroje sú veľmi limitované, systémovú zmenu neprinesú," upozorňuje Hošták.

Podľa rezortu zamestnávatelia budú môcť získať príspevok z tejto schémy maximálne na štyroch nových zamestnancov. „Snažíme sa pomoc cieliť tak, aby nebola len pre vybraných veľkých zamestnávateľov. Práve preto je počet pracovných miest limitovaný, aby mohlo získať podporu na nové zamestnávanie viac podnikateľov,“ uzavrel generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer. Pomoc má smerovať rovnomerne po celom Slovensku, každý regionálny úrad práce má vybaviť zhruba 300 nových miest.

dôchodok, penzia, penzisti, mince, sporenie, peniaze Čítajte aj ANKETA: Rodičovské dôchodky? Prinesú vyššie odvody, zadlženie a diskrimináciu

Martin Kahanec, zakladateľ Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce však upozorňuje, že hlavný problém, teda dopyt po kvalifikovaných ľuďoch, schéma nerieši. „S ohľadom na štrukturálne zmeny na trhu práce preto vidím vyššiu pridanú hodnotu v programoch, ktoré by napomáhali pracovníkom prispôsobovať sa meniacim sa potrebám trhu práce," tvrdí ekonóm.

Na tento problém poukazuje aj hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov Martina Nemethová. „Navrhované opatrenia môžu čiastočne kompenzovať zvýšenú nezamestnanosť v dôsledku pandémie COVID-19. Aby však nedochádzalo len k účelovej výmene pracovníkov za podporených, je nevyhnutné podporiť aj tvorbu nových pracovných miest, ktoré by boli uchádzačmi o zamestnanie obsadené," hovorí.

Vo všeobecnosti ale možno podľa Nemethovej predpokladať, že po odznení dopadov pandémie a ekonomickom oživení sa miera nezamestnanosti vráti na predkrízovú úroveň a Slovensko bude skôr zápasiť s nedostatkom pracovnej sily. „Opatrenia by mali preto cieliť najmä na uchádzačov o zamestnanie, ktorí sa nie sú schopní dlhodobo uplatniť na trhu práce. Ocenili by sme štrukturálne reformy a dlhodobé opatrenia, ktoré budú reflektovať dlhodobé problémy Slovenska aj v kontexte budúcich výziev," dodáva hovorkyňa odborárov.

Tri formy pomoci

Nová podporná schéma rezortu práce bude určená pre tri typy žiadostí.

Prvou možnosťou ===== je podpora pre začínajúcich živnostníkov alebo SZČO. Záujemcovia si môžu založiť živnosť podľa živnostenského zákona, pôsobiť môžu napríklad ako zdravotnícki pracovníci, finanční agenti, advokáti, či samostatne hospodáriaci roľníci. Podmienkou je, aby túto činnosť následne vykonávali nepretržite najmenej dva roky.

„Príspevky na štart podnikania pre živnostníkov a SZČO boli kvôli pandemickej situácii na viac ako rok pozastavené. Ich obnovenie vnímame ako správne a veríme, že budú dostupné záujemcom o podnikanie bez zbytočných administratívnych prekážok,“ reaguje Miriam Bellušová, generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu. Požiadanie je jednoduché. Nezamestnaný predloží úradu práce písomnú žiadosť o poskytnutie príspevku, podnikateľský zámer a kalkuláciu nákladov na plánovanú podnikateľskú činnosť. Po splnení podmienok mu následne úrad vyplatí príspevok vo výške 5 600 eur. Podmienkou je, aby SZČO bola znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie a zároveň vedená v evidencii úradu najmenej jeden mesiac. V prípade, ak ide o znevýhodneného uchádzača o zamestnanie s vysokoškolským vzdelaním, musí byť vedený v evidencii najmenej tri mesiace. Podmienkou je aj nepretržité prevádzkovanie činnosti najmenej dva roky. V prípade, ak by občan prestal podnikať pred uplynutím dvoch rokov, bude povinný vrátiť úradu pomernú časť poskytnutého príspevku.

Druhým typom ===== pomoci je podpora vytvárania nových pracovných miest pre evidovaných znevýhodnených nezamestnaných v rôznych oblastiach. V tomto prípade ide o príspevok v sume najviac 3 700 eur na štyri mesiace na zamestnanca, aj na jeho mentora, ktorého úlohou je zamestnanca zaučiť do pozície. V tomto prípade je príspevok určený na zamestnanie znevýhodneného uchádzača o prácu alebo nezamestnaného vo veku do 30 rokov, zamestnanie musí nadobudnúť najneskôr jeden deň pred dovŕšením okrúhlych narodenín. Pomoc bude mať dve zložky. Prvou bude úhrada časti celkovej ceny práce zamestnanca, ktorý bol prijatý na plný pracovný úväzok na dobu neurčitú, maximálne vo výške 715 eur mesačne, a to na štyri mesiace. Druhú časť bude počas rovnakého obdobia tvoriť príspevok na plat mentora vo výške maximálne 210 eur mesačne na jedného mentorovaného zamestnanca. Po mentorovanom zaučení, teda osvojovaní si teoretických a praktických skúseností pod vedením iného zamestnanca, musí nasledovať dvojmesačná prax.

Tretím typom ===== pomoci je príspevok na prijatie do zamestnania znevýhodneného uchádzača v sume najviac 3 300 eur, pričom musí ísť pracovný pomer na neurčitý čas trvajúci najmenej deväť mesiacov. Aj v tomto prípade musia byť v evidencii minimálne jeden mesiac, v prípade vysokoškolského vzdelania uchádzača najmenej tri mesiace. Zamestnávateľ môže získať príspevok na úhradu časti celkovej ceny práce zamestnanca, najviac vo výške 550 eur mesačne. Podmienkou je obsadenie vytvoreného pracovného miesta takýmto uchádzačom o zamestnanie, a to najmenej v rozsahu polovice ustanoveného týždenného pracovného času a na dobu neurčitú. Finančný príspevok bude poskytovaný najviac počas šiestich mesiacov.

Budúcnosť úradov práce naráža na konflikt

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vo štvrtok po rokovaní vlády pichol do osieho hniezda. Vyjadril sa totiž, že v rámci uťahovania opaskov, ktoré bude potrebné s nastavením budúcoročného rozpočtu, možno už nastal čas aj na to, aby vláda začala robiť odvážnejšie rozhodnutia, napríklad zrušila úrady práce. „V čase, keď niekto hľadá prácu, stačí mu naťukať si portál niekoho z poskytovateľov pracovných ponúk," povedal. Nemyslí si totiž, že štát musí zamestnávať 2-tisíc alebo viac úradníkov, ktorí nezamestnaným sprostredkujú prácu. „To zvládne každý sám, kto prácu chce," tvrdí.

Minister práce Milan Krajniak na druhý deň Sulíkovi odkázal, že by skôr očakával, že sa úradníkom poďakuje. „Pomohli slovenskému hospodárstvu, celé víkendy a sviatky vyplácali nad rámec pracovnej doby dávky prvej pomoci počas pandémie, boli to milióny a milióny eur. Je to najfunkčnejšia administratívna zložka štátu," zastal sa minister svojich zamestnancov. „Ak minister hospodárstva Richard Sulík navrhuje zrušenie úradov práce, potom sa nám lepším krokom zdá zrušenie ministerstva hospodárstva,“ odkázal aj na sociálnej sieti Krajniak.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #minister práce #pracovné miesta #Milan Krajniak #pomoc nezamestnaným