Kde je najnáročnejšie získať prácu a ktorá pozícia je najobľúbenejšia? Pozrite si rebríček

Zamestnávatelia uverejnili o viac ako 4-tisíc inzerátov viac než v predošlom štvrťroku, ktorý bol až doteraz označovaný za rekordný.

07.10.2021 09:22
traktor, farmár, pole, práca, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Tretí štvrťrok tohto roka priniesol na pracovný portál Profesia.sk rekordný počet ponúk. Išlo takmer o 84-tisíc pracovných ponúk. Zamestnávatelia uverejnili o viac ako 4-tisíc inzerátov viac než v predošlom štvrťroku, ktorý bol až doteraz označovaný za rekordný. V tlačovej správe o tom informuje spoločnosť Profesia.

jaguar land rover nitra auto Čítajte viac Vyššie platy aj odmeny. Slovenská automobilka ohlásila špeciálne benefity pre zamestnancov

Ani vysoký počet pracovných ponúk však podľa Profesie nemusí automaticky znamenať, že uchádzači nájdu prácu vždy jednoducho. Toto platí najmä vtedy, keď si hľadajú nové uplatnenie na miestach, o ktoré má záujem vysoký počet ďalších kandidátov. Spomedzi sektorov je dnes najväčšia konkurencia v prekladateľstve a tlmočníctve. Ak uchádzač alebo uchádzačka zareaguje na ponuku práce, musí počítať s tým, že do tej istej firmy pošle na túto pozíciu životopis v priemere 40 ďalších ľudí. Vysoký záujem je tiež pri inzerátoch v administratíve, žurnalistike, personalistike či v obchode.

V tomto roku platí, že z hľadiska uchádzačskej konkurencie je najnáročnejšie získanie práce hostesky. Na jednu ponuku práce zareaguje v priemere až 73 ľudí. Dôvodom tohto vysokého čísla je najmä stále pretrvávajúca koronakríza. Vďaka nej je počet ponúk na takúto prácu stále nízky. V aktuálnom roku firmy uverejnili zatiaľ iba 63 inzerátov. Na druhom mieste skončila pozícia sekretárky. Napriek tomu, že firmy v roku 2021 uverejnili až tisíc pracovných inzerátov na túto pozíciu, priemerný počet uchádzačov je vysoký. Na jeden inzerát zareaguje v priemere takmer 57 ľudí. Táto pozícia patrí medzi absolútne najobľúbenejšie povolania na Slovensku.

Na prvom mieste v rebríčku sektorov s najnižšou uchádzačskou konkurenciou sa nachádza IT. Posledné mesiace priniesli zvýšený dopyt po špecialistoch a špecialistkách v tomto sektore. Odvetvie naštartovala paradoxne práve koronakríza, ktorá zvýšila dôraz na prácu na diaľku či online predaj. Firmy potrebujú IT odborníkov viac ako kedykoľvek predtým a práve vysoký dopyt spôsobil, že hľadanie tejto pracovnej sily sa aktuálne považuje za najnáročnejšie. Na jednu pracovnú ponuku zareaguje na portáli Profesia.sk v priemere 5 ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #profesia #zamestnanie