Za poslednú dekádu si Slováci napožičiavali 35 miliárd na bývanie. Trhu vládnu štyri banky

Ako vyplýva z údajov Národnej banky Slovenska, ku koncu ôsmeho mesiaca to bola suma 35,589 mld. eur pri medziročnom náraste o 10,9 %.

30.09.2021 13:59
úver, splátka Foto:
Ľudia majú v bankách požičané desiatky miliárd eur na bývanie.
debata

Za posledné viac ako jedno desaťročie sa objem úverov na bývanie výrazne zvýšil, v roku 2009 to pritom nebola ani suma 10 miliárd eur. Najvyššie trhové dvojciferné podiely majú v rámci úverov na bývanie dlhodobo Slovenská sporiteľňa, VÚB banka, Tatra banka a ČSOB. Ostatné banky majú podiel pod desať percent.

Záujem o úvery na bývanie podľa analytikov pretrváva a očakávajú, že aj bude. Dopyt po hypotékach je ťahaný smerom nahor nízkymi úrokovými sadzbami na trhu. Avšak sú tu aj prísnejšie pravidlá na poskytovanie úverov pod záštitou Národnej banky Slovenska. Kontroluje a reguluje úroveň zadlženosti obyvateľov tak, aby nebola príliš vysoká a aby dlžníci boli schopní splácať svoje úvery aj po prípadnom zvýšení úrokových sadzieb.

nájom, prenájom, nové bývanie, sťahovanie, manželia Čítajte viac Ľudia si požičiavajú rekordné miliardy, úroky na hypotékach sú veľmi lacné. Refinancom ľudia vedia ušetriť

Úvery na bývanie poskytuje 17 bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie postupne začali nahrádzať klasické hypotéky.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #úver #hypotéka