Kto zaplatí otcovskú? Buď zamestnávatelia, alebo poisťovňa, odkazuje Krajniak

Smernica Európskej komisie nám káže, aby štát umožnil otcom stráviť čas s novorodeným dieťaťom súbežne s matkou. Rezort práce sa však nevie dohodnúť s ministerstvom financií, na ako dlho a kto to zaplatí.

29.09.2021 16:02
Matovič, Krajniak Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina, vľavo) a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa musia dohodnúť, kto zaplatí otcovské dovolenky.
debata (2)

Vláda totiž v stredu rokovala o novele Zákonníka práce, ktorá mala okrem iného umožniť otcom poberať tri týždne dovolenky po narodení dieťaťa súbežne s matkou. Návrh však napokon pozastavili a odložili na novembrovú schôdzu.

“Otcovská dovolenka je problém. Kto to má financovať? My máme záväzok, že to prijať musíme, už ju istým spôsobom aj máme zabezpečenú, máme však dve možnosti. Jedna je, že to má platiť zamestnávateľ. Európska smernica totiž neurčuje, kto to má platiť," vysvetlil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Dovolenka za 57 miliónov

Podľa prepočtov rezortu totiž takéto opatrenie bude stáť v budúcich troch rokoch dokopy 56,89 milióna eur (8 898 679 eur na rok 2022, 26 496 648 eur na rok 2023 a 21 497 729 eur na rok 2024).

Milan Krajniak Čítajte aj ANKETA odborníkov o Krajniakových zmenách: Zákon v takomto znení? Hrozí hon na sporiteľov ako z 90-tych rokov

Krajniak však navrhol, aby výdavok „zatiahla“ Sociálna poisťovňa. „V tejto pandemickej dobe nemôžeme dať zamestnávateľom na krk ďalší výdavok,“ argumentoval.

S touto alternatívou má ale problém rezort financií, ktoré rozporovalo aj návrh predložený na vládu s tým, že je „rozpočtovo nekrytý“. Ako dôvod boli v dokumentácii predloženej na vládu náklady štátu na platby dôchodkového poistenia, keďže zamestnanci sú v čase čerpania materského/ot­covského poistencami štátu. Problémom boli aj vyššie výdavky Sociálnej poisťovne.

Rezort financií v pripomienke navrhoval kompenzačné šetrenie v podobe “prehodnotenia” iných finančných nástrojov podpory rodiny, napríklad príspevku pri narodení, ktorého zrušenie by podľa ich prepočtov ušetrilo štátu 43 miliónov eur.

Neefektívne a privysoké dávky

Ministerstvo argumentovalo tým, že “jednorazové alebo krátkodobé dávky v období okolo pôrodu sa ukazujú ako neefektívny nástroj podpory plodnosti,” a že “príspevok pri narodení dieťaťa existuje v nejakej forme iba v 10 krajinách EÚ, z toho iba v dvoch krajinách západnej Európy (Francúzsko a Belgicko) a výška príspevku na Slovensku (830 eur) je vzhľadom na životnú úroveň veľmi vysoká (pre porovnanie v Českej republike je to 509 eur a v Poľsku 218 eur),” uvádza sa v námietkach legislatívneho materiálu. Rezort práce však pripomienku neakceptoval.

krajniak Čítajte aj Minister práce načrtol prvé riešenie pre ľudí s vysokými cenami energií. Je to minimum s čím prichádzame, vyhlásil

"Keďže máme čas do leta budúceho roku, s ministerstvom financií budeme ešte najbližší mesiac diskutovať, konkrétne do novembrového rokovania parlamentu, aby sme to financovanie upresnili. Rodičovský príspevok sa nebude znižovať, ani rušiť, musíme sa však dohodnúť, kto a ako dlho bude tú dovolenku preplácať. Európska smernica totiž nariaďuje 10 pracovných dní, my sme navrhli 21 kalendárnych dní, pretože sa môže stať, že si ju budú vyberať otcovia napríklad cez Vianoce,” uzavrel Krajniak.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovské dávky #prídavky na deti #otcovská dovolenka