TOP 5 správ z ekonomiky: Zatiaľ čo účty za plyn aj teplo idú hore, nové nájomné byty sú v nedohľadne. Ako si sulíkovci predstavujú dôchodky?

V súčasnosti celé Slovensko, ale aj svet zažívajú nárasty cien prakticky vo všetkých sektoroch ekonomiky. Bývanie, energie, potraviny... Nevyhne sa tomu ani peňaženka bežného človeka u nás. A práve týmto témam sa venovala ekonomická redakcia denníka Pravda. Pozrite si naše najlepšie texty za uplynulý týždeň.

26.09.2021 17:01
heger, matovič, krajniak Foto: ,
Tlačová konferencia po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu.
debata (50)

Byty stále nikde

Jeden z najväčších projektov súčasnej vlády je stále iba na papieri. Plán hnutia Sme rodina postaviť 25-tisíc štátnych bytov za rok so zvýhodneným nájomným dostáva jednu ranu za druhou. Navyše, táto téma sa dostala až tak ďaleko, že rozdeľuje koalíciu. „Je vysoká pravdepodobnosť, keď nám neprejdú nájomné byty, možno sa budeme z koalície porúčať aj sami,“ vyhlásil šéf hnutia Boris Kollár v pondelok. Sám dokonca hovorí o „mediálnej ofenzíve“ proti ich bytom.

Prečítajte si celý článok TU.

Matej Šucha Čítajte viac Behaviorálny ekonóm o očkovaní: Čelíme najväčšiemu problému so správaním ľudí

Plyn ide hore

Ceny zemného plynu raketovo rastú a reagujú na ne už aj slovenskí energetici. Podľa ich predbežných prepočtov nás čaká 15– až 18-percentné zdražovanie. Pre domácnosť, ktorá na plyne len varí, to znamená príplatok okolo päť eur ročne. Ak však plynom aj ohrieva vodu a kúri, z rozpočtu môže faktúra odkrojiť aj vyše sto eur.

Prečítajte si celý článok TU.

Hliník, výroba hliníka Čítajte viac Malá africká krajina ženie ceny hliníka do nevídaných výšok. Ľudia pocítia dosahy, aké produkty najviac zdražejú?

Fiasko s názvom bratislavská križovatka na diaľnici D1

Je svetový unikát, že máme križovanie dvoch diaľnic a nemáme hotovú križovatku. Týmito slovami opisoval koncom augusta minister dopravy Andrej Doležal stav, do ktorého sa Slovensko dostalo. Jednoducho povedané nový bratislavský obchvat otvoria bez kľúčového úseku a nebude tak možné sa naň napojiť z frekventovanej diaľnice D1. Takmer dvojmiliardový projekt tak bude bez želaného efektu.

Prečítajte si celý článok TU.

Dôchodok podľa SaS

Koaličná SaS chce predložiť do parlamentu návrh ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe. Informovali o tom počas konferencie s názvom Ako má vyzerať dobrý ústavný zákon o dôchodkoch, na ktorej sa zúčastnili aj odborníci. Liberáli predstavili znenie zákona, avšak počas diskusie deklarovali, že sú otvorení názorom odborníkov, ktorých návrhy môžu do ústavného zákona zapracovať, ak na nich bude zhoda.

Prečítajte si celý článok TU.

Účty za plyn pôjdu hore

Priemerná rodina zaplatí na teple 625 eur za rok. Od januára by to malo byť v priemere o desať percent viac – teda približne o 60 eur za rok. Definitívnu podobu účtov za teplo musí ešte schváliť štátny regulátor.

termostat, technológie, kúrenie Čítajte viac Čaká nás ďalšie zdražovanie. Priplatíme si aj za teplo, ceny pre rodiny budú iné pre každý región Slovenska

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár už vyzval koaličných partnerov na vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá by riešila problém zvyšujúcich sa cien a energetickej chudoby. „Keď vieme do 24 hodín zriadiť skupiny na návrat dôvery v štát, tak musíme byť schopní zorganizovať skupinu naprieč ministerstvami aj na riešenie zvyšovania cien,“ ohlásil svoju požiadavku Kollár. Opozičný Smer na čele s Robertom Ficom inicioval mimoriadne parlamentné schôdzy na tieto témy. Prvá sa začne v utorok. „Budúci týždeň sa bude niesť v duchu chlebových tém,“ vyhlásil v piatok Fico.

Prečítajte si celý článok TU.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #teplo #Boris Kollár