Črtá sa veľká zmena v obchodných reťazcoch: Diktovanie množstva slovenských potravín v letákoch sa skončí

Výrobcovia a dovozcovia potravín zastúpení v Slovenskom združení pre značkové výrobky (SZZV) vítajú a podporujú návrh novely zákona o potravinách, ktorý predkladá Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na schválenie vláde a následne Národnej rade SR.

23.09.2021 18:10
Samuel Vlčan Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (215)

Ako uviedol výkonný riaditeľ SZZV Ľubomír Tuchscher, parlament tak bude môcť zosúladiť slovenskú legislatívu s právom EÚ a ukončiť obmedzovanie ponuky potravín slovenským spotrebiteľom.

Navrhované zrušenie povinného zastúpenia domácich produktov v propagačných materiáloch podľa neho vytvorí rovnaké pravidlá pre všetkých a zabezpečí aj viac možností voľby pre spotrebiteľov.

Poznamenal, že MPRV naplnilo stanoviská strán OĽANO a SaS, ktoré v máji 2019 podali podnet na preskúmanie súladu tohto zákona s ústavou, ako aj tzv. infringement Európskej komisie z júla 2020 voči tejto regulácii.

žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie, jablko Čítajte viac Rast cien naberá na obrátkach, najviac išla hore doprava, alkohol a tabak. Čo nás vychádza drahšie a čo lacnejšie?

Nastavovanie akýchkoľvek limitov pre národný trh podľa Tuchschera škodí zvyšovaniu kapacít slovenského potravinárstva, ktorého rast je závislý od možností exportu. Paradoxne existujúca regulácia prispieva k budovaniu virtuálnych baliarní potravín bez vytvárania skutočnej pridanej hodnoty, ktorým je v snahe umelého dosahovania vyššieho podielu domácich potravín umelo pridávaná nálepka slovenského výrobku.

Upozornil, že pokiaľ má Slovensko záujem o čerpanie benefitov z členstva v jednotnej Európe, nemôže si zo svojich záväzkov vyberať podľa svojich predstáv. Práve funkčný jednotný trh s potravinami počas obmedzení na hraniciach v čase pandémie znamenal, že Slovensko nemuselo čeliť významným výpadkom dodávok, čo je jedna z kľúčových výhod členstva SR v EÚ. V nekrízovom období jednotný trh praje aj slovenským potravinárom exportujúcim na európsky trh bez bariér a s potenciálne vyššou pridanou hodnotou.

pekár, chlieb, pečivo Čítajte viac Ceny pečiva rýchlo rastú. Minister Vlčan vyhlásil pomoc aj pre pekárov, môžu sa hlásiť o milióny

Zdôraznil, že SZZV podporuje také nástroje na podporu slovenského potravinárstva, ktoré budú férové pre všetkých.

SZZV zastupuje spoločnosti s viac ako 8000 zamestnancami na Slovensku s celkovým obratom viac ako poldruha miliardy eur, ktorých hodnota exportu finálnych potravín presahuje štvrť miliardy eur.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #leták #Samuel Vlčan