Kollár zvoláva pracovnú skupinu k rastúcim cenám. Potrebujeme ľuďom pomôcť prežiť túto zimu, hovorí Krajniak

Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vyzval koalíciu, aby sa zriadila pracovná skupina naprieč ministerstvami pre nárast cien potravín a energií. "Máme tu veľa ľudí, ktorí už dnes sú v energetickej chudobe, a ľudí, ktorí si už dnes ledva kupujú základné potraviny. Po náraste cien budú môcť ľudia len živoriť,“ uviedol Kollár na tlačovom brífingu.

23.09.2021 16:08
kollár Foto: ,
Boris Kollár počas tlačového vyhlásenia na pôde parlamentu.
debata (39)

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) konštatoval, že peniaze z plánu obnovy budú môcť ľudia pravdepodobne čerpať aj na riešenie energetickej chudoby budúci rok. „Potrebujeme ľuďom pomôcť prežiť túto zimu. Vieme, že na ministerstve hospodárstva riešia z hľadiska ich vlastných kompetencií, ako reagovať na tento rast cien energií. Vo viacerých krajinách však tento problém riešia prostredníctvom sociálnych kompenzácií,“ povedal. Ako príklady uviedol Krajniak Veľkú Britániu, Francúzsko, Španielsko či Grécko. Podľa jeho slov je potrebné mať pripravené riešenie.

Video

„Chceme sa inšpirovať tým, čo niektoré krajiny prijali. Napríklad vo Francúzsku vyčlenili pol miliardy eur na dotácie pre ľudí najviac postihnutých energetickou chudobou,“ komentoval Krajniak. Na najbližšej koaličnej rade by chceli iniciovať, aby dotknuté ministerstvá začali prierezovo spolupracovať a pripravovať sa na to, keď regulačné orgány budú reagovať na ceny energií a ceny potravín.

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík reagoval na sociálnej sieti na ceny energií. „Naša pracovná skupina na dennej báze hľadá riešenia a jej členmi sú okrem Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a Ministerstva financií (MF) SR aj predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Spoločne pracujeme na riešeniach, ktoré zmiernia dosahy celosvetovej krízy čo najviac. Zatiaľ sa nám podarilo napríklad úspešne vymazať celý historický Ficov dlh v hodnote 360 miliónov eur,“ napísal Sulík.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Sme rodina