Stotisíc nájomných bytov od Kollára? Namiesto toho hádky v koalícii a tvrdá kritika ekonómov

Jeden z najväčších projektov súčasnej vlády je stále iba na papieri. Plán hnutia Sme rodina postaviť 25-tisíc štátnych bytov za rok so zvýhodneným nájomným dostáva jednu ranu za druhou. Navyše, táto téma sa dostala až tak ďaleko, že rozdeľuje koalíciu. „Je vysoká pravdepodobnosť, keď nám neprejdú nájomné byty, možno sa budeme z koalície porúčať aj sami,“ vyhlásil šéf hnutia Boris Kollár v pondelok. Sám dokonca hovorí o „mediálnej ofenzíve“ proti ich bytom.

23.09.2021 17:48
Boris Kollár Foto: ,
Boris Kollár
debata (25)

Na to zareagoval premiér Eduard Heger (OĽaNO) slovami, že návrh Sme rodina nie je kvalitný a musí sa ďalej rokovať. Nepozdáva sa ani ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Aj on chce ďalej rokovať a vyzýva Kollára, aby plán dopracovali. „Držím palce Štefanovi Holému, Borisovi Kollárovi aj hnutiu Sme rodina, aby ten svoj návrh dopracovali tak, aby podporu získal,“ vyhlásil v stredu.

nájom, byt, nehnuteľnosť, kľúče, manželia, dohoda, radosť Čítajte viac Byty tak skoro lacnejšie nebudú. Ceny tlačí hore vysoký záujem a prinízka ponuka

Plán výstavby sa nepáči ani iným kolegom z koalície. „Myslím si, že by predkladatelia mali začať uvažovať o iných variantoch podpory nájomného bývania,“ povedal pre Pravdu Peter Cmorej (SaS). Kolegovia z vládnych strán sú skeptickí prakticky voči všetkým detailom návrhu. Pýtajú sa, kto to zaplatí, kto byty dostane, o koľko budú mať ľudia nižší nájom či to, prečo má byť výstavba podporená iba päťpercentnou dépéháčkou.

Rokovania pokračujú

„V návrhu vidíme podobné riziká ako iní analytici – spôsob, akým chce zákon podporovať nájomné bývanie, je veľmi neštandardný,“ zareagoval ekonomický expert strany Za ľudí Tomáš Meravý. Podobne to vidia aj u Obyčajných ľudí.

Ceny nájmu 2-izobvého bytu (v eurách)
Časové obdobie Košice (spolu priemer) Banská Bystrica Nitra Prešov Trenčín Trnava Žilina
2Q2021 530 496 506 486 511 529 508
ZDROJ: NBS  
               

Proti však nie sú iba politici, ale aj ekonómovia. Pred pár dňami experti z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) predniesli závažné pripomienky proti plánu, ktorý má oficiálne v gescii podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina). Niekoľko dní pred nimi plán skritizovali zase ekonómovia z Národnej banky Slovenska (NBS). „Slovensko po dlhých 30 rokoch potrebuje konečne ‚steroidovú injekciu‘ v podobe výstavby veľkého množstva cenovo dostupných bytov,“ bránia sa kollárovci. Tí pritom sľubovali postaviť až 100 tisíc bytov do roku 2030.

pár, mladí ľudia, mrakodrap, projekcia Čítajte viac ANKETA: Experti hovoria o dôchodkovej reforme SaS: Je lepší ako Krajniakov návrh a ktorý prinesie vyššie penzie?

Zákon, ktorý už prešiel prvým čítaním, je taký problémový, že ho museli presunúť zo súčasnej septembrovej schôdze na tú budúcu v októbri. „Dôvodom sú predovšetkým stále prebiehajúce a neukončené rokovania k pripomienkam zo strany dotknutých subjektov,“ zareagoval diplomaticky jeho predkladateľ Miloš Svrček zo Sme rodina. Po roku a pol novej vlády je tak prvý postavený štátny nájomný byt stále v nedohľadne. A keď sa pripomienky neodstránia, u koaličných partnerov kollárovci zrejme nepochodia. Svrček pre Pravdu povedal, že práve päťpercentná DPH na výstavbu bytov je hlavným sporným bodom v celom pláne. Na ostatných veciach sa už politici dohadujú, budúci týždeň majú rokovania pokračovať.

Ako chcú byty postaviť

Holého plán má v skratke fungovať nasledovne. Hlavným staviteľom a prenajímateľom majú byť súkromné firmy. Výstavba sa má zvýhodniť päťpercentnou sadzbou DPH. Celý tento proces má manažovať Agentúra na podporu štátneho nájomného bývania. Tá aj vyberie investorov, ktorých následne schváli vláda. Jej členmi by mali byť ministerstvo dopravy, ministerstvo práce, úrad vlády a investiční partneri. Investičný partner a vláda uzatvoria zmluvu o nadobudnutí a prevádzke bytu a následne sa bude môcť prenajímať ľuďom.

Ľudia by v bytoch mali platiť takmer o 30 percent nižšie nájomné oproti trhovému priemeru. To znamená, že ak v Bratislave stojí priemerný nájom dvojizbového bytu približne 550 eur, Kollár sľubuje v štátnom nájomnom byte poplatok okolo štyristo eur. Určovať ho má nakoniec vláda. Zamestnávateľ môže prispieť zamestnancovi štyrmi eurami na štvorcový meter, no maximálne 360 eurami za mesiac. Stavať by sa malo od budúceho roka. Nový nájomca však nemôže byť dlžník na daniach ani na odvodoch.

robotník Čítajte viac Stačí na život 527 eur v čistom? Padol verdikt o minimálnej mzde, odborári navrhovali viac

Súčasťou návrhu je aj to, že investori by mohli byť aj správcovia podielových fondov. Za to im Holého úrad sľubuje oslobodiť výnosy z podielových fondov od 19-percentnej dane po troch rokoch. V súčasnosti sa z nich odvádza daň.

Tvrdá kritika ekonómov

Azda najväčšie výhrady majú špičkoví ekonómovia z dvoch štátnych inštitúcií – Národnej banky a rozpočtovej rady. Rada v hodnotení, ktoré si vyžiadala koaličná Sloboda a Solidarita, tvrdo kritizuje Holého návrh. Tak ako koaliční poslanci predniesla aj ona zásadné pripomienky. „Predložený zákon je príliš všeobecný, negarantuje optimálne nastavenie podpory nájomného bývania,“ tvrdia kulantným jazykom v analýze ekonómovia. Myslia si, že sa postaví iba málo bytov s veľmi malým pozitívnym vplyvom na ekonomiku.

Je to podľa nich plán bez analýzy, nie sú dostatočne špecifikované jeho dopady. Hrozí, že zisky zinkasujú súkromní developeri a straty zaplatí štát. Ba čo viac, môže spôsobiť, že namiesto motivácie ľudí sťahovať sa za prácou vystrelí úplne naopak.

Hnutie Sme rodina záverom rozpočtovej rady odkázalo, že ich kritika je povrchná. „Táto iniciatíva neprehlbuje deficit rozpočtu verejných financií, ba práve naopak, po zohľadnení všetkých parametrov sa daný model javí ako rozpočtovo prebytkový variant. A to približne vo výške 300 miliónov eur za obdobie 25 rokov,“ tvrdí hnutie.

V rovnakom duchu sa nesú aj pripomienky regulátora z Národnej banky. Okrem iného sa kollárovcov pýtajú, odkiaľ zobrali, že Slovensku chýba 220-tisíc bytov. Ak by sa do výstavby investovali peniaze ľudí z podielových fondov, podľa NBS by to šlo proti ich záujmom. Cieľom kolektívneho investovania je totiž dosiahnutie zisku primeraného riziku. Investovanie do nájomných bytov vidí NBS ako veľmi veľké riziko.

Problémy od začiatku

Holého plán s výstavbou má problémy od začiatku. Už prvý plán kritizovali všetci koaliční partneri. Pýtali sa, pre koho sú byty určené, ako chcú určovať nájom a kto ich má financovať. Podpredseda vlády Holý viackrát menil svoje zámery, no ani tie posledné nemajú v koalícii podporu.

Poslanec Cmorej hovorí, že nakoniec bude musieť celý projekt sanovať daňový poplatník. „Veľký problém je, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vidí riziko, že sa nám celý projekt zaráta do verejného dlhu,“ hovorí.

Meravý zase tvrdí, že Holého plán by deformoval trh s bývaním a narušil by daňovú integritu. „Máme tiež pochybnosti o fiškálnych dopadoch zákona, kde navrhovateľ označil vysoko pozitívny vplyv na rozpočet, čo sa nám nechce celkom veriť,“ dodáva o námietkach ekonomický odborník strany Za ľudí. Radšej by videli klasický spôsob podpory nájomného bývania. A to cez priamu štátnu podporu ako v iných európskych krajinách, napríklad v Rakúsku či Nemecku. Na finálnych detailoch sa v súčasnosti stále pracuje. Aktuálne to však vyzerá na poriadne dlhé rokovania s veľmi neistým koncom.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #nájomné byty #Boris Kollár #Sme rodina #RRZ