Rast cien naberá na obrátkach, najviac išla hore doprava, alkohol a tabak. Čo nás vychádza drahšie a čo lacnejšie?

Slováci si za tovar a služby priplatia. Rast cien potvrdili aj údaje o harmonizovanej inflácii, ktoré zverejnil Štatistický úrad.

17.09.2021 11:03
žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška v auguste najrýchlejšie rástli ceny v doprave, ktoré boli ťahané nahor hlavne zdražovaním ropy na svetovom trhu. Druhý najväčší rast dosiahol alkohol, tabak a tabakové výrobky kvôli zvýšeniu spotrebnej dane z tabaku.

Potraviny boli v auguste medziročne drahšie až o 3,6 percenta. Tempo ich cenového rastu už niekoľko mesiacov zrýchľuje. Práve potraviny a bývanie odkroja z rodinného rozpočtu najväčšiu časť.

Kontajnerová loď Čítajte viac Mešká elektronika, nábytok či hračky. Lodná doprava prudko zdražela a lacným nákupom je koniec

Jedinou položkou, ktorej ceny medziročne klesajú je bývanie a energie. V auguste boli o dve percentá nižšie ako pred rokom, čo odzrkadľuje zníženie cien energií od začiatku tohto roka. Horšou správou je, že ceny energií na svetových trhoch idú v súčasnosti prudko hore a politici od budúceho roku varujú pred zdražovaním. Ceny plynu a elektriny by mali ísť hore približne o 15 percent.

Analytička Jana Glasová z 365.bank očakáva, že aj v nasledujúcich mesiacoch budú ceny u nás rýchlo rásť. Situácia vo svete sa totiž podľa nej tak rýchlo nezmení a globálnu ekonomiku bude naďalej sužovať surovinová kríza, ktorá sa vyznačuje silným dopytom a slabou ponukou mnohých materiálov a tovarov. „Smerom nahor budú infláciu teda tlačiť hlavne vyššie ceny výrobných vstupov a stavebných materiálov, ropy, energií a samozrejme agrokomodít a potravín,“ tvrdí analytička a predpokladá, že potraviny budú naďalej výrazne zdražovať a ich rast sa môže na jeseň a v zime hýbať v rozmedzí 4 až 5 percent.

Rozdiel medzi CPI a HICP indexom

Augustová inflácia dosiahla najvyšší rast za posledných zhruba 9 rokov – podľa národného CPI indexu o 3,8 percenta a podľa dnes zverejneného HICP indexu (harmonizovaný index spotrebiteľských cien podľa Eurostatu) o 3,3 percenta. Výraznejší rozdiel medzi infláciou meranou týmito dvoma indexami je spôsobený tým, že HICP index neobsahuje imputované nájomné. Práve táto položka pritom zahŕňa aj ceny stavebných materiálov, ktoré sa aktuálne výrazne zvyšujú a tlačia tak nahor aj celkovú infláciu podľa nášho národného CPI indexu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #rast cien #zdražovanie