Letecké odvetvie sa vráti na predpandemickú úroveň do roku 2024, tvrdí výrobca lietadiel Boeing

Obnova medzinárodných letov bude trvať najdlhšie, čiastočne pre rôzne vládne obmedzenia.

15.09.2021 16:05
boeing, motor, požiar Foto:
Horiaci motor Boeingu 777 počas letu spoločnosti United Airlines nad americkým Denverom.
debata

Výrobca lietadiel Boeing očakáva, že bude trvať ešte ďalších dva a pol roka, kým sa globálna letecká doprava vráti na úroveň spred pandémie koronavírusu. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Ako uviedol viceprezident Boeingu Darren Hulst, letecké odvetvie sa na niekdajšiu úroveň dostane do konca roka 2023 alebo na začiatku roka 2024, pričom podľa neho v popredí „oživovacieho procesu“ bude vnútroštátne lietanie. Obnova medzinárodných letov bude trvať najdlhšie, čiastočne pre rôzne vládne obmedzenia.

Letisko / Dovolenka / Cestujúci / Pasažieri / Letenka / Covidpas / Čítajte viac Bratislava by mohla mať opäť letecké spojenie s Moskvou a po novom aj s Petrohradom

Podľa Medzinárodnej asociácie leteckej dopravy (IATA) vlani počet cestujúcich klesol o 60 percent na 1,8 miliardy a odvetvie stratilo 126 miliárd dolárov (asi 106,6 miliardy e­ur).

Prognóza Boeingu tvrdí, že sila globálnej ekonomiky je kľúčom k zotaveniu sa z prepadu leteckého odvetvia, a globálna ekonomika sa postupne vracia tam, kde by bola, keby nevypukla pandémia koronavírusu. Medzinárodný menový fond očakáva, že globálna ekonomika tento rok posilní o šesť percent a na budúci rok stúpne o 4,9 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #letectvo #Boeing