Slováci vlani za lieky zaplatili vyše 438 miliónov eur

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií sme liekov spotrebovali menej, ako vlani. Dokopy sa na lieky v roku 2020 minulo celkovo 1,8 miliardy eur, z čoho 1,4 miliardy preplatili poisťovne.

14.09.2021 15:56
žena, doktorka, tabletky, lieky Foto:
Naša spotreba liekov vlani medziročne klesla, napriek tomu však stáli peňaženky slovákov takmer pol miliardy eur.
debata (3)

Národné centrum zdravotníckych informácií NCZI zaznamenalo po náraste v predchádzajúcich rokoch medziročný pokles celkovej spotreby liekov z pohľadu finančnej úhrady o štyri percentá. Na lieky sa v roku 2020 minulo celkovo 1,8 miliardy eur, informovala hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

Z toho úhrada zdravotných poisťovní tvorila sumu vo výške takmer 1,4 miliardy eur, čo predstavuje pokles o necelých päť percent oproti roku 2019. Najväčšiu finančnú položku z týchto výdavkov vo výške viac ako 1,2 miliardy eur tvorila úhrada za lieky vydané na lekársky predpis a lieky hradené z verejného zdravotného poistenia. Medziročný pokles zaznamenali poisťovne aj pri úhradách za lieky vydané z nemocničnej lekárne pre vlastnú a zmluvnú nemocnicu, a to o takmer 16 percent. Úhrady za výdaj z verejných lekární do neštátnych ambulancií narástli takmer dvojnásobne. Úhrady platené pacientom klesli o 1,6 percenta, Slováci za lieky v roku 2020 zaplatili viac ako 438 miliónov eur.

lekárnička, prvá pomoc, tabletky, teplomer Čítajte viac Ako si usporiadať domácu lekárničku? Zásoby liekov si nerobte!

Spotreba liekov vyjadrená počtom balení medziročne klesla o necelých päť percent. Z celkového počtu takmer 149 miliónov balení vydaných liekov najväčší podiel tvorili lieky plne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia, a to viac ako 61 percent. Necelých 25 percent predaných balení predstavovali voľnopredajné lieky a viac ako sedem percent lieky vydané pre nemocnice a neštátne ambulancie. Počet balení vydaných bez úhrady z verejného zdravotného poistenia činil najnižší podiel, a to 6,5 percenta z celkovej spotreby balení liekov.

Celkovú spotrebu liekov ovplyvnila aj pandémia ochorenia COVID-19. Už v prvom štvrťroku krátkodobá spotreba oproti roku 2019 narástla, čo mohlo súvisieť s predzásobením sa Slovákov liekmi na dlhodobé užívanie a prevenciu pred koronavírusovou infekciou. V druhom štvrťroku nastal pokles, no v treťom sa po uvoľnení vládnych opatrení spotreba liekov dostala na takmer rovnakú úroveň ako v predchádzajúcom roku. Vo štvrtom štvrťroku po opätovnom zhoršení epidemickej situácie a následných protipandemických opatreniach sa spotreba liekov opäť znížila. Podobný vývoj farmaceutického trhu zaznamenali aj iné štáty.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #zdravotné poisťovne #spotreba liečiv