Štát vyplatil dvakrát menej podpory ako vlani. Dôvodom je zmena v pravidlách

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti na Slovensku v auguste stúpol na 37,3 tisíca. Oproti júlu išlo o nárast o 519 poberateľov dávky. Medziročne však počet poberateľov dávky klesol o 35,3 tisíca. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

14.09.2021 10:06
muž, výpoveď, strata práce, nezamestnanosť,... Foto:
Dávky v nezamestnanosti v lete poberalo omnoho menej ľudí, ako vlani.
debata

Pokles súvisí s tým, že štát nezamestnaným nepredĺžil „pandemické“ podporné obdobie. Vláda v polovici marca tohto roka schválila nariadenie, podľa ktorého mohli nezamestnaní dostávať dávku v nezamestnanosti o dva mesiace dlhšie, maximálne však za obdobie do 31. mája tohto roka.

Ak boli poistenci naďalej vedení v evidencii uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, začalo im podporné obdobie opätovne plynúť od 19. marca tohto roka. Dávku v nezamestnanosti mohli poistenci poberať ďalšie dva mesiace, od 19. marca do 18. mája tohto roka, ak boli nepretržite evidovaní na úrade práce. Ak poistenci neboli vedení v uvedenej evidencii, podporné obdobie im začalo opätovne plynúť odo dňa zaradenia do evidencie na úrade práce.

Ľudia si v lete hľadali prácu jednoduchšie

S príchodom leta a očkovania sa však pandemická situácia upokojila a mnohé prevádzky začali naplno fungovať. To sprevádzal aj rast ponuky pracovných miest. Potvrdzujú to aj posledné štatistiky: v júli bolo v ponuke je najviac dostupných pracovných miest od začiatku tohto roka. Poklesla tak nielen miera evidovanej nezamestnanosti (7,66 percenta) a aj miera nezamestnanosti z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie (8,37 percenta). Trend poklesu tak pokračoval štvrtý mesiac po sebe.

práca, bicykel, čítanie, muž, zamestnanec Čítajte viac Dávka v nezamestnanosti: Mohlo by vás zaujímať...

Najväčší pracovný portál Profesia.sk vo svojej septembrovej analýze konštatuje, že zamestnávatelia uverejnili počas leta rekordný počet pracovných ponúk. „Zamestnávatelia uverejnili v auguste takmer 29-tisíc pracovných ponúk. Portál Profesia.sk takéto silné leto ešte nezažil. Júlové a augustové čísla sú v porovnaní s predošlými rokmi až prekvapujúco pozitívne,“ píše portál.

Predošlé roky totiž vždy platilo, že firmy robili počas dovolenkového obdobia menej náborov. Vyššie čísla ponúk potom prichádzali vždy až v septembri. Doteraz najviac ponúk evidovala Profesia v lete 2018. Rok 2021 však priniesol o vyše 10-tisíc ponúk viac. Zamestnávatelia uverejnili počas júla a augusta až 55 502 inzerátov.

„Trh práce je stabilizovaný, ponúka dostatok pracovných miest a čo je rovnako dôležitým signálom, ubúda ľudí, ktorí sú odkázaní na dávky v hmotnej núdzi,“ komentoval situáciu aj Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnaní #dávky v nezamestnanosti #pandémia