Do Banskej bystrice smeruje nová investícia za 12 miliónov eur. Vznikne 50 nových pracovných miest

Green Group, jeden z najvýznamnejších recyklátorov plastov v Európe, oznamuje novú investíciu na Slovensku vo výške 12 miliónov eur.

09.09.2021 11:19
Linka Greentech Foto:
debata (3)

Nová investície v objeme 12 miliónov eur smeruje do Banskej Bystrice. Oznámil ju Green Group, ktorý je jedným z najvýznamnejších recyklátorov plastov v Európe. Vďaka nej vznikne v meste pod Urpínom 50 nových pracovných miest.

Nová investícia bude smerovať do modernizácie už existujúcej technológie na recyklovanie plastov, ktorej výstupom má byť tzv. rPET s celkovou kapacitou 8 000 ton ročne. Regranulát rPET je udržateľnou alternatívou na výrobu potravinových a nepotravinových plastových obalov, ktoré majú nižšiu uhlíkovú stopu v porovnaní s primárnou surovinou vyrobenou z ropy až o 60 percent, informuje spoločnosť v tlačovej správe.

Ojazdené autá - ilustračné auto Čítajte viac Jazdené autá miznú z trhu ako teplé rožky. Za rok pritom zdraželi o stovky eur

Ako ďalej informuje spoločnosť tak, nová investícia nasleduje po úvodnej finančnej operácii vo výške 13 miliónov eur v spoločnosti Ekolumi, ktorá sa v roku 2019 stala členom skupiny Green Group. Súčasne s oznámením novej investície a plánov skupiny Green Group na území Slovenska, Ekolumi ukončuje proces zmeny značky a mena, premenovaním na Greentech Slovakia, čím bude vykonaný posledný krok v integrácii do skupiny Green Tech.

Nová investícia má posilniť podľa prezidenta spoločnosti Green Group Constantina Damova postavenie Greentech Slovakia v regióne, pretože prináša pridanú hodnotu zapojením sa do procesu recyklácie PET až po produkciu druhotných surovín materiálu. „Je to krok vpred smerom k obehovému hospodárstvu plastov na Slovensku. Spojením s našou skupinou získava Greentech Slovakia aj naše bohaté skúsenosti s recykláciou plastov. Sme presvedčení, že náš obchodný model bude úspešný aj tu. Najmä vzhľadom na zavedenie zálohového systému pre PET fľaše, ktorý by mal podporiť zber PET fliaš z miestneho trhu,“ dodal.

Vzniknú desiatky nových miest v regióne, kde je vyššia nezamestnanosť. „V súčasnosti zamestnávame 100 ľudí z Banskej Bystrice a okolia. Do roku 2023 by to mohlo byť o 50 zamestnancov viac. Nové technológie nám tiež umožnia šetrne, s dôrazom na udržateľnosť, spracovať PET fľaše. Väčšou mierou recyklovania dokážeme zastaviť vyhadzovanie nechceného odpadu na skládky alebo do prírody a vyrábať plasty s oveľa nižšou uhlíkovou stopou ako keby sme ich produkovali z primárnej suroviny,“ povedal Michal Figúr, konateľ Greentech Slovakia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #PET flaše #nová investícia