Jazdené autá miznú z trhu ako teplé rožky. Za rok pritom zdraželi o stovky eur

Za posledný mesiac zmizlo z inzertných serverov v strednej Európe takmer 32 500 ojazdených vozidiel.

09.09.2021 10:25
Ojazdené autá - ilustračné auto Foto:
debata (1)

Takúto letnú sezónu si predajcovia jazdených vozidiel už dlho nepamätajú. Slováci majú veľkú chuť obmieňať svoj vozový park a podobná situácia je v celej strednej Európe.

Za posledný mesiac zmizlo z inzertných serverov v strednej Európe takmer 32 500 ojazdených vozidiel. V porovnaní s augustom minulého roku ide o pokles ponuky o až takmer 62 500 áut.

ZŤP, ŤZP, parkovanie, parkovisko Čítajte viac Jazdené autá zdraželi za prvý polrok aj o desať percent

Výrazný dopyt a stále silnejšie tlaky na znižovanie emisií pochopiteľne ženú ceny jazdených áut hore. Stredná hodnota ceny na Slovensku tak za posledný rok vzrástla o 400 eur. Vyplýva to z analýzy trhu jazdených vozidiel, ktorú pravidelne robí spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO a značky Mototechna.

O jazdenky je záujem

„Najväčší prepad v ponuke inzerovaných vozidiel je viditeľný v Maďarsku, kde sa ponuka v auguste v predcovidovom roku 2019 pohybovala na úrovni 70 000 ojazdených áut a dnes ich je menej ako 49 000, čo je takmer 30-percentný úbytok. V Poľsku je pokles ponuky 25 percent, na Slovensku sa ponuka inzerovaných áut znížila o 17,5 percenta. Česká republika je na tom najlepšie. Prepad ponuky v tohtoročnom auguste oproti roku 2019 je približne 15 percent a v k dispozícii je približne 90 000 ojazdených vozidiel," uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO.

Podľa nej si takúto letnú sezónu už dlho nepamätajú. „Je vidieť, že zákazníci majú chuť obmieňať svoj automobilový park a možno majú aj obavy z blížiacej sa elektrickej budúcnosti," doplnila Topolová.

Ako rástli ceny jazdeniek

Medziročne vzrástla stredná hodnota ceny vo všetkých krajinách Vyšehradskej štvorky. Najväčší cenový nárast je viditeľný v Maďarsku, kde stredná hodnota ceny vzrástla v prepočte o 905 eur.

Nasleduje Česká republika s nárastom 888 eur a Slovensko s nárastom 400 eur. Najmenší rozdiel je v Poľsku, kde je to len 35 eur, ale autá sú tu však staršie a ojazdenejšie než v iných krajinách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #AAA auto #cena jazdených áut