Podomácky vyrobené pivo pre vlastnú spotrebu má byť oslobodené od spotrebnej dane

Má ísť o pivo v objeme najviac 10 hektolitrov ročne, ktoré nebude určené na predaj.

06.09.2021 17:00
Nemecko Bavorsko koronavírus pivo Oktoberfest... Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (3)

Ak si niekto od začiatku budúceho roka doma vyrobí pivo pre vlastnú spotrebu a spotrebu jeho domácnosti v objeme najviac 10 hektolitrov ročne, na takto vyrobené pivo sa bude vzťahovať nulová sadzba spotrebnej dane. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorý do parlamentu predložili poslanci za stranu SaS spolu s poslancom za hnutie OĽaNO Györgym Gyimesim.

Členské štáty Európskej únie majú podľa koaličných poslancov v súlade s príslušnou európskou smernicou právo vyňať zo spotrebnej dane pivo vyrábané súkromnými osobami a konzumované výrobcom, členmi jeho rodiny alebo jeho návštevami za predpokladu, že toto pivo nepredávajú. Slovensko túto možnosť v súčasnosti nevyužíva.

víno, ženy, kamarátky, oslava, žena, alkohol Čítajte viac Slováci majú najdrahší alkohol spomedzi krajín V4, Maďari najlacnejší v EÚ

„Predložený návrh preto túto úpravu mení v prospech súkromných drobných výrobcov piva, z ktorých mnohí by výrobu piva radi vykonávali ako svoju voľnočasovú aktivitu," tvrdia poslanci za SaS. V tom im podľa liberálov bráni ani nie tak finančná bariéra zdaňovania malého množstva vyrobeného piva, ako skôr nelegálny charakter prípadnej domáckej výroby podľa súčasných predpisov a mimoriadna administratívna náročnosť jeho prípadnej legalizácie.

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) v reakcii pre agentúru SITA uviedlo, že novelu zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov víta a považuje ju za krok správnym smerom. „Sme presvedčení, že pivo by malo byť rovnako ako víno úplne oslobodené od spotrebnej dane. Mnoho kvalitných sládkov a remeselných pivovarov zároveň vzniklo vďaka domovaričstvu. Pivo však treba vedieť nielen uvariť, ale aj dobre uskladniť a načapovať. To všetko tvorí kvalitnú pivnú kultúry krajiny," povedal výkonný riaditeľ SZVPS Vladimír Machalík.

Novela zákona tiež upravuje podmienky prevádzkovania malého samostatného liehovaru. Držiteľ povolenia na prevádzkovanie malého samostatného liehovaru bude oprávnený lieh iba vyrábať a tento spracúvať, skladovať a odosielať, a to výlučne v spotrebiteľskom balení. Koaliční poslanci tiež navrhujú, aby sa znížená sadzba dane uplatnila i na lieh vyrobený v malom samostatnom liehovare na Slovensku alebo v inom členskom štáte, ktorý sa na územie Slovenskej republiky dopraví.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #alkohol #výroba