Deň voľna, dovolenka či peniaze za očkovanie. Poslanec Valášek navrhuje zavedenie motivácie zamestnancov

Predkladaná novela zavádza tri inštitúty, ktoré by mohli zamestnávatelia využiť.

06.09.2021 12:08
Tomáš Valášek Foto:
Tomáš Valášek.
debata (17)

Zamestnávatelia by mali zaviesť regulovaný spôsob motivovania svojich zamestnancov a zamestnankýň na zaočkovanie proti ochoreniu COVID-19 prostredníctvom troch inštitútov. Vyplýva to z predkladanej novely Zákonníka práce, ktorú predložil na septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR poslanec Tomáš Valášek.

Pracovné voľno a dovolenka navyše

Predkladaná novela zavádza tri inštitúty, ktoré by mohli zamestnávatelia využiť. Prvý z nich predstavuje poskytnutie pracovného voľna na deň očkovania, pričom ide o rovnaký režim ako v prípade darovania krvi. Tento inštitút je nárokovateľný zo strany zamestnancov a zamestnankýň. Zamestnávateľ im musí poskytnúť pracovné voľno na deň očkovania.

„Ostatné dva zavádzané inštitúty sú ďalšia dovolenka a jednorazový finančný príspevok, ktorých poskytnutie je plne ponechané na rozhodnutí zamestnávateľa, pričom zamestnávateľ sa môže rozhodnúť pre niektorý z týchto inštitútov alebo i pre ich kombináciu. Rovnako na strane zamestnanca a zamestnankyne je plne ponechané, či sa na tomto motivačnom programe zúčastní alebo nie,“ uviedol Valášek v dôvodovej správe.

Igor Matovič, lotéria Čítajte viac Aký je záujem o sprostredkovateľský bonus? Štát poskytol až 24 miliónov eur, prvé peniaze už chodia ľuďom na účet

Možnosť dovolenky navyše zavádza maximálnu výšku ďalšej dovolenky v rozmedzí jedného až piatich dní. Zamestnávateľ by mohol rozhodnúť, koľko dní dovolenky ďalej presne určí. Na takto priznanú ďalšiu dovolenku sa budú rovnako vzťahovať všetky pravidlá o dovolenke, ako napríklad aj nárok na jej preplatenie pri jej nevyčerpaní.

Finančný príspevok

Ďalej by sa zaviedla možnosť vyplácať jednorazový finančný príspevok zamestnancom a zamestnankyniam, ktorí sa dali zaočkovať. Jednorazový finančný príspevok by mal byť v maximálnej výške 275 eur za rok. „Ide teda o jeden finančný príspevok za jedno plné zaočkovanie. O konkrétnej výške jednorazového finančného príspevku sa rozhodne sám zamestnávateľ, musí byť však rovnaká pre všetkých zaočkovaných zamestnancov,“ pokračoval poslanec v dôvodovej správe.

Na finančný príspevok by sa malo nahliadať rovnako ako na príspevok na stravovanie. Spravidla by mal teda byť vyplácaný na najbližšom výplatnom termíne mzdy zamestnanca a zamestnankyne za mesiac, keď preukázali svoje zaočkovanie.

Navrhovaná úprava motivačných inštitútov by sa mala aplikovať na všetky zaočkované osoby bez ohľadu na časové hľadisko, kedy sa dali zaočkovať. Musia však zároveň túto skutočnosť preukázať svojmu zamestnávateľovi. Pravidlá, ktoré v zmysle tejto novely zákona zamestnávateľ zavedie, by museli platiť pre všetkých zaočkovaných rovnako: bez ohľadu na to, akou vakcínou sa dali zaočkovať, kedy tak urobili, ako i bez ohľadu na ich pracovné zaradenie či druh vykonávanej práce.

Účinnosť zákona navrhuje Valášek dňom vyhlásenia.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #očkovanie #Tomáš Valášek