Matovič: Koalícia sa nedohodla na zákone o rozpočtovej zodpovednosti

Matovič poukázal na to, že aj programové vyhlásenie vlády (PVV) hovorí o rozpočtovej zodpovednosti.

05.09.2021 13:43
matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) počas 28. schôdze vlády SR 31. augusta 2021.
debata (3)

Koalícia sa stále nedohodla na ústavnom zákone o rozpočtovej zodpovednosti. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minúť dvanásť. V prípade nedohody pripustil aj škrtanie výdavkov ministerstiev. Poslanec a bývalý šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) vyzdvihol potrebu konsolidácie verejných financií.

Matovič poukázal na to, že aj programové vyhlásenie vlády (PVV) hovorí o rozpočtovej zodpovednosti. Strana SaS si však podľa neho „vymyslela“ niečo, čo nie je v PVV a „vydierajú“, že keď daňová brzda v zákone nebude, nezahlasujú zaň. „Verím, že SaS prestane trucovať, prijmeme zákon o rozpočtovej zodpovednosti,“ dodal minister.

tlačivo, daňové, priznanie, odvody, faktúra, účtovníctvo Čítajte viac Podnikatelia kritizujú e-faktúry. Zvýšia im náklady, zožerú čas

Skonštatoval, že bude robiť všetko pre to, aby návrh zákona v septembri schválili. „Ak tam tá dohoda nebude, áno, budeme škrtať a pôjdeme po výdavkoch každého jedného ministerstva,“ zdôraznil Matovič. Kamenický podotkol, že minister hovorí o rozpočtovej zodpovednosti voči verejným financiám, pričom dlh stúpa. Vyhlásil, že je potrebné konsolidovať verejné financie.

V súvislosti s daňovo-odvodovou reformou Matovič priblížil, že má ambíciu predstaviť ju v priebehu septembra. Kamenický tvrdí, že je za tým populizmus a minister financií podľa neho nemá spočítané, čo bude robiť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočtová zodpovednosť #Igor Matovič #Ladislav Kamenický