Bratislava bude mať obrie trolejbusy, už si vybrala dodávateľa

Dopravný podnik Bratislava (DPB) v piatok vyhodnotil súťaž na dodávateľa 24-metrových dvojkĺbových trolejbusov.

04.09.2021 08:00
Solaris Trollino 24 Metro Style - hybridný... Foto:
Solaris Trollino 24 Metro Style - hybridný trolejbus
debata (42)

VIDEO: Takto v Bratislave testovali dvojkĺbový obrí trolejbus v novembri minulého roka.

Video

O dodávku týchto vozidiel prejavili záujem dvaja uchádzači, keď sa do súťaže prvýkrát v histórii prihlásil aj výrobca trolejbusov zo Švajčiarska. Rekordne dlhé vozidlá dodá DPB skupina firiem Solaris Bus & Coach, Solaris Slovakia a Škoda Electric za cenu 16,7 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). TASR o tom informoval hovorca dopravcu Martin Chlebovec.

Švajčiarska spoločnosť Carrosserie HESS AG s ponukou 21,7 milióna eur bez DPH skončila v súťaži na druhom mieste. Odhadovaná cena zákazky bola pritom 19,4 milióna eur bez DPH.

Zmluvu s víťazným združením plánuje DPB podpísať v prípade, ak nepríde k uplatneniu revíznych postupov a po kontrole súťaže zo strany Úradu pre verejné obstarávanie.

„Prevádzka tohto typu trolejbusov nemá nikde v Česku ani na Slovensku obdobu a pre náš dopravný podnik je výzvou. Vďaka nim sa už čoskoro dotiahneme na dopravne vyspelé krajiny. Podobne dlhé vozidlá jazdia napríklad v rakúskom Linzi a vo viacerých švajčiarskych mestách. Obyvatelia východnej časti Bratislavy sa odvezú novými trolejbusmi, ktorými výrazne zvýšime prepravnú kapacitu a komfort cestovania na linke 201,“ uviedol predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

DPB vyhlásil verejné obstarávanie na trolejbusy v apríli. Okrem 16 kusov 24-metrových vozidiel plánoval obstarať aj 23 kĺbových 18-metrových trolejbusov a 11 kusov „krátkych“ 12-metrových vozidiel.

Trolejbus Čítajte viac Bratislava testuje jeden z najdlhších trolejbusov na svete
42 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #DPB #trolejbus