Krádež mobilu alebo tabletu ti nepreplatia. Rozbité susedovo okno áno. Ako funguje poistenie na školách

Deti sa opäť vracajú do svojich tried a stým sa spájajú rôzne nástrahy. Úrazy, zranenia, strata vecí alebo ich krádež sú najčastejšie škody, ktoré sa deťom stanú počas vyučovania. Čoraz viac sa však školy stretávajú aj s prípadmi kyberšikany. UNIQA poskytla odpovede na otázky o tom, kedy nesie zodpovednosť za škody škola.

03.09.2021 13:34
deti, škola, trieda Foto: ,
debata

Menšiu časť škôd na školách predstavujú krádeže alebo strata vecí žiakov. Najväčšou hrozbou sú škody na zdraví u žiakov, tie môžu nastať napríklad na hodinách telesnej výchovy, počas prestávok alebo na podujatiach organizovaných školou. „Viac ako 90 percent škodových udalostí z poistenia zodpovednosti z prevádzky školy tvoria práve úrazy,” poznamenala UNIQA.

Za krádež mobilu alebo tabletu škola nezodpovedá

Každý žiak má právo na náhradu škody, ktorá vznikla počas vyučovania alebo v priamej súvislosti s ním, takto hovorí zákon o výchove a vzdelávaní. UNIQA vysvetľuje, že to znamená, že škola zodpovedá za úraz či stratu vecí žiaka, ktoré nastali počas vyučovania, školského výletu alebo lyžiarskeho výcviku. „Pokiaľ má škola dobre nastavené poistenie zodpovednosti z prevádzky školy, rodičia nemusia svoje deti individuálne poisťovať,“ tvrdí Pavol Pastír z oddelenia poistenia zodpovednosti U­NIQA.

graf1 Čítajte viac Priemerný plat narástol najrýchlejšie za posledných šestnásť a pol roka. Výška mzdy prelomila hranicu 1 200 eur

Ďalej hovorí o tom ako z poistenia školy je možné dostať odškodnenie za úraz počas vyučovania a kryje aj prípady, keď žiaci spôsobia úraz niekomu inému. „Ak počas pobytu na školskom ihrisku rozbijú okno na susednej budove. Poistenie tiež pokrýva náhradu za veci, ktoré boli ukradnuté alebo sa stratili z budovy školy alebo miesta, ktoré využíva škola na vyučovanie. Pozor! Toto poistenie sa však vzťahuje predovšetkým na ošatenie, obuv, prezúvky, školské tašky a vyučovanie či zdravotné pomôcky (okuliare, glukomer a podobne),” zdôrazňuje UNIQA. Dopĺňa, že na veci ako sú mobilné telefóny či iná elektronika školy nezodpovedajú. V prípade elektroniky by sa poistenie vzťahovalo len vtedy, ak by boli používané v súvislosti s vyučovaním, dodáva Pastír.

Mimoškolské aktivity a zájazdy

Aktivity, ktoré sú organizované školou ale vykonávajú sa mimo budovy alebo miesta školy, tiež kryje poistenie zodpovednosti. Žiaci tak majú nárok na náhradu škody aj v prípade úrazov alebo krádeže, ktoré sa stanú aj na mimoškolských aktivitách. „Poistenie zodpovednosti školy však v plnej miere nenahrádza samotné komplexné úrazové alebo cestovné poistenie, ktoré pokrývajú iné nevyhnutné riziká, napríklad zachraňovacie či liečebné náklady,” poznamenala UNIQA. Ďalej dopĺňa Pastíř „podľa charakteru výletu či zájazdu majú preto školy možnosť uzavrieť aj skupinové úrazové alebo cestovné poistenie na školské akcie a výlety, ide najmä o lyžiarske výcviky alebo exkurzie a výlety v zahraničí.“

Veľký strašiak v podobe kyberšikany

Útočné maily, vytváranie dehonestujúcich stránok a blogov, zverejňovanie fotiek videí s cieľom ublížiť inej osobe, alebo ohováranie v diskusných fórach. UNIQA hovorí o tom, že kyberšikana ako taká najviac zraňuje práce deti, u ktorých zanecháva značné emocionálne rany. Situáciu zhoršila pandémia a skutočnosť, že deti boli nútené tráviť každý deň v online svete. „Podľa slovenských štatistík sa šikanovanie týka 5,9 percenta žiakov a študentov. Toto číslo však môže byť skreslené, pretože šlo o anonymný výskum a podľa toho istého výskumu len 8,9 perceta zo šikanovaných, teda MENEJ AKO KAŽDÝ DESIATY, povedal o šikanovaní niekomu dospelému,“ hovorí profesionálna koučka Inka Grohoľová.

Prieskum od UNIQA dokazuje, že 90 percent ľudí nevie, ako sa v prípade šikany má brániť. Pomoc a právnu asistenciu poskytuje kyberpoistenie. “Zabezpečuje aj komplexnú ochranu pred poškodzovaním online povesti, taktiež sa vzťahuje na odcudzenie fotografií z mobilu a na ich zverejnenie, pokiaľ k ich odcudzeniu dôjde z dôvodov zneužitia identity poisteného, prípadne pokiaľ zverejnením dôjde k poškodeniu online povesti klienta,” vysvetľuje UNIQA a pripomína, že na základe novely trestného zákona je kyberšikana od 1. júla trestný čin, za ktorý hrozí páchateľovi až tri roky za mrežami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #kyberšikana #škola