Redaktor Pravdy Jozef Sedlák dostal významné ocenenie

Vo víne je pravda, ten výrok pozná vari každý, komu víno rozviazalo jazyk a chtiac-nechtiac ho zľahka donútilo povedať aj to, čo by inak nevyriekol. Hľadať pravdu o víne však vôbec nie je ľahké. Dobre to vie aj redaktor denníka Pravda Jozef Sedlák.

03.09.2021 09:07
100 rokov s vami, Jozef Sedlák Foto: ,
Jozef Sedlák.
debata (9)

O poľnohospodár­stve, vinohradníctve a vinárstve píše, odkedy je v Pravde, teda 44 rokov. Vo štvrtok minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan na návrh Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska udelil nášmu redaktorovi Cenu ministra za dlhoročný prínos k objektívnemu šíreniu informácií o potravinárstve a poľnohospodárstve.

 AM14230 Čítajte viac Uznávaná degustátorka vín Ďurčová: Slovenskí vinári sa blysli na medzinárodných výstavách

„Víno o Slovensku hovorí viac, než si myslíme,“ napísal Jozef Sedlák v jednom zo svojich vinárskych stĺpčekov v prílohe Víno, ktorú Pravda vydáva dva razy do roka už takmer pol druha desaťročia. Predchádzali jej redakčné testy vín s profesorom vína Fedorom Malíkom, ktoré čitateľom sprostredkovalo Sedlákovo pero. Plnili viac než len informačnú rolu o tom, kto je kto v slovenskom víne, aký mok a za akú cenu ponúka. Malíkov široký rozhľad bol začiatkom nového pohľadu Pravdy na víno a jeho rolu v slovenskej spoločnosti.

Buvala so psami Čítajte viac Ako môžu súťažiť poľnohospodári z vysokohorského prostredia? Družstvo v Liptovskej Tepličke ukazuje, že sa to dá

Pravda stála pri zrode Národného salónu vín. Podrobne zmapovala všetkých jeho 16 doterajších ročníkov a predstavila ľudom najkrajšie vína, vinohrady a pivnice a, samozrejme, tvorcov vína zo všetkých vinohradníckych regiónov. Pravda a jej „vinársky“ redaktor Jozef Sedlák boli aj pri zrode najstaršej slovenskej vinárskej cesty – malokarpatskej.

počasie , sucho poľnohospodárstvo Čítajte viac Holandskí ovocinári ako inšpirácia. Slovenskí zeleninári s dosluhujúcimi zetormi

Prostredníctvom Pravdy mohlo Slovensko sledovať zápas o medzinárodné uznanie Vinohradníckej oblasti Tokaj či zrod nezávislej slobodnej republiky Strekov, presnejšie známeho strekovského festivalu vína. Práve cezeň sa etablovalo južné Slovensko nielen ako kraj vinohradníkov, ktorých hrozno prispievalo ku sláve vinárov z mnohých iných oblastí, ale aj ako kraj talentovaných vinárov.

Jozef Sedlák priniesol množstvo informácií, rozhovorov a čŕt o najlepších slovenských vinohradníkoch a vinároch, šľachtiteľoch a šľachtiteľkách, vedcoch aj o začínajúcich mladých vinároch, o degustátoroch a degustátorkách, ktorých si pre skvelý jazyk vinársky aj literárny cení svet. Sedlák sa stal ojedinelým kronikárom obdobia dramatického prerodu slovenského vinohradníctva a vinárstva, keď sa rozpadal jeden systém budovaný na báze veľkých vinohradníckych družstiev a jedného štátneho vinárskeho podniku a rodilo sa víno v réžii trhu a voľnej súťaže.

Dlhoročný redaktor Pravdy Jozef Sedlák.
jozko sedlak Dlhoročný redaktor Pravdy Jozef Sedlák.

Svojich vinárov a vinohradníkov Slovensko kedysi nepoznalo. Ak dnes ľudia vedia, kto sú Miroslav Petrech, Ondrej Korpás, Dorota Pospíšilová, Vladimír Mrva, Peter Stanko, Karol Braniš, Jaroslav Ostrožovič, Peter Matyšák, Ján Domin, rodina Kušických, Nichtovcov, mladučký talent Juraj Cenký alebo vynikajúca degustátorka Edita Ďurčová, je to aj vďaka peru Jozefa Sedláka.

Vladimír Mrva, víno, salón vín Čítajte viac Salón vín prekvapil. Kto je v ňom?

Mnohých vinárov objavili iné médiá práve vďaka tomu, že zarezonovali na stránkach Pravdy, ktorá víno vnímala ako médium pravdy, v ktorom je ukrytá pamäť krajiny o jej protirečivom vývoji, o našom skultúrňovaní prostredníctvom vinohradov a vína. Víno je, bolo a bude veľkou témou, veď ako vraví Jozef Sedlák, sprostredkúva nám radosti života, s ním ľahšie prekonávame smútok a lepšie spoznávame seba samých i svoju vlastnú krajinu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Pravda #Jozef Sedlák