Zamestnávatelia: Racionálne riadenie epidemickej situácie podľa zlyháva

Racionálne riadenie epidemickej situácie podľa zamestnávateľov zlyháva, rozhoduje sa opäť za zatvorenými dverami a hrozí prijímanie zbytočne reštriktívnych a neefektívnych opatrení. Vo štvrtok na to upozornila Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), podľa ktorej vláda už mesiace ignoruje ich žiadosti o spoločnú komunikáciu v oblasti prijímania protiepidemických opatrení.

02.09.2021 16:30
Eduard Heger Foto:
Premiér Eduard Heger
debata (1)

„Napriek tomu, že sa blíži tretia vlna pandémie, nedostatky, chyby a chaos v prijímaných vyhláškach a konkrétnych opatreniach pretrvávajú, na čo pri ďalšom výraznom zhoršovaní epidemickej situácie v konečnom dôsledku doplatí celá krajina,“ uviedla RÚZ. Zástupcom zamestnávateľov tiež chýba vyhodnotenie efektivity doteraz prijatých protiepidemických opatrení, ktoré by umožnilo poučiť sa z chýb minulosti.

Igor Matovič, lotéria Čítajte viac Aký je záujem o sprostredkovateľský bonus? Štát poskytol až 24 miliónov eur, prvé peniaze už chodia ľuďom na účet

Podnikateľom sa nepáči, že ekonomický krízový štáb nezasadal, odkedy je Igor Matovič (OĽANO) ministrom financií. „Nanešťastie, z rozhodnutia ministra financií v apríli sme sa dozvedeli, že podľa jeho názoru sa pandémia končí, ekonomická kríza pred nami nie je, podniky si vedú dobre, preto rokovania ekonomického krízového štábu zrušil s prísľubom, že vytvorí priestor na pravidelnú komunikáciu zamestnávateľov a vlády. K jeho naplneniu však nedošlo“, upozornil prvý viceprezident RÚZ Mário Lelovský.

Už niekoľko mesiacov tak ministri o vývoji epidemickej situácie a prijímaní protiepidemických opatrení rokujú bez účasti podnikateľov. Pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu zástupcovia tripartity požiadali už pred vyše mesiacom ministra práce, sociálnych vecí a rodiny o vypracovanie analýzy efektivity doposiaľ prijatých protiepidemických opatrení. Počas prvých dvoch vĺn pandémie bolo podľa viceprezidenta RÚZ prijatých mnoho neefektívnych opatrení a na väčšinu z nich doplatili práve slovenskí zamestnávatelia a celá ekonomika. Analýza by mala podľa RÚZ ukázať slabé miesta a umožniť poučiť sa z chýb minulosti. Doposiaľ však taká analýza vypracovaná nebola.

Podnikatelia okrem požiadavky na vypracovanie analýzy vplyvov do 19. júla požiadali rezort práce o stretnutie. K rokovaniam zatiaľ nedošlo a rovnako podľa RÚZ bez vysvetlenia zostáva naďalej pozastavená aj činnosť ekonomického krízového štábu.

Tlačový odbor úradu vlády kritiku RÚZ odmietol. „Premiér Eduard Heger nepretržite komunikuje s verejnosťou vrátane podnikateľov,“ uviedol Úrad vlády SR. Ako dodal, vláda súčasne prijíma protipandemické opatrenia s tým, aby čo najmenej poškodzovali ekonomiku. Potvrdzujú to podľa úradu aktuálne dáta o vývoji hrubého domáceho produktu, ktorý v druhom štvrťroku medziročne vzrástol takmer o 10 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávatelia