Podávanie posilňovacích dávok plne zaočkovaným nie je naliehavo potrebné. Dávku by mali dostať len ľudia s oslabeným imunitným systémom

O podaní dodatočných dávok by sa podľa aktuálnej správy malo uvažovať v prípade ľudí s výrazne oslabeným imunitným systémom.

02.09.2021 13:30
Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Foto:
ilustračná fotka
debata (1)

Na základe súčasných dôkazov nie je naliehavo potrebné podávať posilňovacie dávky vakcín plne zaočkovaným osobám vo všeobecnej populácii. O podaní dodatočných dávok by sa však malo uvažovať v prípade ľudí s výrazne oslabeným imunitným systémom. Vyplýva to zo správy, ktorú vo štvrtok zverejnilo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Všetky vakcíny povolené v rámci Európskej únie (EÚ) a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) podľa správy poskytujú vysokú úroveň ochrany pred hospitalizáciou, závažným ochorením a úmrtiami súvisiacimi s diagnózou COVID-19. ECDC pripomína, že približne jedna z troch dospelých osôb v rámci EÚ/EHP v súčasnosti stále nie je plne zaočkovaná. Vakcinačná kampaň by sa preto mala prioritne zamerať na túto skupinu.

očkovanie, Nemecko Čítajte viac Vakcíny znižujú riziko postcovidového syndrómu. Koronavírusom sa po úplnom zaočkovaní nakazilo iba 0,2 % osôb

Podľa ECDC je dôležité rozlišovať medzi posilňovacími dávkami pre osoby s normálnym imunitným systémom a dodatočnými dávkami pre osoby s oslabeným imunitným systémom. Niektoré štúdie uvádzajú, že dodatočná dávka vakcíny môže zlepšiť imunitnú odpoveď u osôb s oslabenou imunitou, ako sú napríklad príjemcovia transplantovaných orgánov, ktorých počiatočná reakcia na očkovanie bola slabá. V takýchto prípadoch by sa už teraz mala zvážiť možnosť podania dodatočnej dávky. Zvážiť by sa mohlo aj preventívne poskytnutie dodatočnej dávky starším slabým jedincom, najmä tým, ktorí žijú v uzavretých priestoroch, akými sú napríklad zariadenia dlhodobej starostlivosti.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v súčasnosti posudzuje údaje o dodatočných dávkach a zváži, či je vhodné aktualizovať informácie o prípravkoch. EMA bude tiež posudzovať údaje o posilňovacích dávkach. Kým EMA posúdi príslušné údaje, členské štáty môžu zvážiť prípravné plány na podávanie posilňovacích a dodatočných dávok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #očkovanie