Aký je záujem o sprostredkovateľský bonus? Štát poskytol až 24 miliónov eur, prvé peniaze už chodia ľuďom na účet

Finančne motivovať ľudí, aby sa na Slovensku zvýšila zaočkovanosť ešte pred nástupom jesennej tretej vlny pandémie. To bol cieľ ministra financií Igora Matoviča, ktorý to chcel dosiahnuť prostredníctvom očkovacej lotérie a sprostredkovateľského bonusu.

02.09.2021 12:29
Igor Matovič, lotéria Foto: ,
Igor Matovič
debata (15)

V poslednej dobe však otočil a tvrdí, že prioritou bolo odmeniť, nie zvýšiť zaočkovanosť. V nedávnom článku denník Pravda informoval, že očkovacia lotéria senzáciu nepriniesla a experti hodnotili jej doterajší vývoj.

Ján Markoš, šach Čítajte viac Lektor kritického myslenia: Lotéria je ďalší Matovičov výstrel do tmy

Okrem očkovacej lotérie v súčasnosti beží aj druhá finančná motivácia, ktorou je sprostredkovateľský bonus. Ide o peňažnú odmenu pre ľudí, ktorí presvedčia osoby vo svojom okolí, aby sa išli dať zaočkovať. Celkovo je na bonus vyčlenených až 24 miliónov eur. Koľko ľudí o tento bonus už požiadalo a koľko bolo vyplatených peňazí? Denník Pravda zisťoval odpovede od ministerstva financií.

Ako to funguje

Pripomeňme si ako tento tento finančný nástroj funguje. Sprostredkovateľ môže získať odmenu tak, že zaočkovaná osoba sa zaregistruje na spomínanej stránke, získa špecifický kód, a ten následne odovzdá sprostredkova­teľovi, ktorý ju na očkovanie prehovoril. Sprostredkovateľ si bonus uplatní až vtedy, keď zaočkovaná osoba bude mať obe dávky vakcíny, najneskôr však do konca októbra.

VIDEO: Behaviorálny ekonóm Matej Šucha v rozhovore k očkovacej stratégii

Video

Ministerstvo financií informuje, že do pondelka už zaslalo 19 239 unikátnych kódov pre zaočkované osoby. „Na kód od zaočkovanej osoby čaká 12 789 zaregis­trovaných osôb (sprostredkova­teľov) a 6 392 osôb si kód už aj uplatnilo a čaká na vyplatenie bonusu,“ tvrdí pre Pravdu ministerstvo financií.

Podľa pravidiel sú však sprostredkovateľom (po uplatnení kódov) peňažné prostriedky uvoľňované priebežne na bankový účet uvedený pri registrácii.

Natíska sa otázka, koľko peňazí už ministerstvo vyplatilo. „Keďže potvrdzujúce SMS s unikátnym kódom začalo MF SR overeným osobám posielať pred približne 10-timi dňami, očakávame, že prvé peniaze by mali byť sprostredkovateľom vyplatené v priebehu tohto týždňa,“ napísalo v reakcii ministerstvo. Prvé peniaze tak na účty sprostredkovateľom prichádzajú práve v týchto dňoch. Celkový objem financií, ktorý už bol doteraz vyplatený sprostredkovateľom, ministerstvo nešpecifikovalo.

Potencionálne prínosy bonusu

Analytici z Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií SR ešte začiatkom augusta vypočítali, aký je potencionálny prínos sprostredkova­teľského bonusu. Ten by bol podľa nich na Slovensku návratný, ak by presvedčil k očkovaniu aspoň 24-tisíc ľudí, ktorí by sa inak nedali zaočkovať.

„Pomer prínosov a nákladov je oveľa priaznivejší pri starších obyvateľoch. Vyššie vekové skupiny sú zraniteľnejšie, spoločenské prínosy očkovania sú preto väčšie,“ píšu analytici vo svojej analýze.

Kto sa môže o bonus uchádzať?

Podobne ako pri zapojení sa do lotérie aj o sprostredko­vateľský bonus sa môže uchádzať len občan Slovenska, ktorý dosiahol vek 18 rokov a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Potrebný je tiež účet v banke.

Registrácia bude prebiehať rovnako na stránke www.bytzdravyjevyhra.sk. Zároveň platí aj to, že osoba sa musí dať plne zaočkovať na území Slovenska. Úlohu nebude zohrávať či je, alebo nie je vakcína registrovaná. Očkovaná osoba musí byť registrovaná v databáze Národného centra zdravotníckych informácií.

Výška bonusu pre sprostredkovateľa bude závisieť od veku očkovanej osoby. Platí, že čím staršia osoba, tým vyšší bude bonus – od 30 do 90 eur. Rezort financií upozorňuje, že za jednu zaočkovanú osobu môže byť vyplatený len jeden sprostredkovateľský bonus. Bonus tiež nie je možné čerpať na ľubovoľný počet osôb, ale najviac za 50 zaočkovaných.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #lotéria #Igor Matovič #bonus #sprostredkovateľ