Karta sa obrátila. Pandémia zamávala s nájmami, Slováci môžu ušetriť mesačne desiatky eur

Nájomcovia sa dostali do výhodnej pozície, zatiaľ čo prenajímatelia sa museli uskromniť.

30.08.2021 18:10
nájom, prenájom, nové bývanie, sťahovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Pandémia zamávala s cenami prenájmu a boj o nájomníka sa začal. Aj takúto situáciu ilustruje prípad Dominiky, ktorá sa kvôli práci rozhodla presťahovať do podnájmu v Bratislave. Pridala sa do skupiny na sociálnej sieti, ktorá rieši bývanie v hlavnom meste. A vtedy sa to začalo.

Len čo prenajímatelia videli, že je v skupine nová, ihneď jej začali posielať ponuky na podnájom. „Nikde som nepísala, len čo videli moju registráciu, hneď mi začali chodiť ponuky,“ opisuje situáciu na trhu s bývaním. Zaregistrovala, že ponúk na bývanie je extrémne veľa, takže mala na výber veľa možností. „Čím viac možností na výber, tým je človek nerozhodnejší a to môj čas trošku predĺžilo, ale celé to trvalo tak dva týždne,“ tvrdí Dominika a dodáva, že s majiteľom sa na cene zhodli hneď bez zjednávania.

reality,nehnutelnost,rodinny dom,stavba,Hamuliakovo Čítajte viac Ceny bývania rastú a rastú, blížia sa k rizikovému pásmu. Predbiehajú už aj platy. Kedy sa to otočí?

Odchod zahraničných pracovníkov, študentov, migrácia Slovákov z veľkých miest, či prílev nových bytov z krátkodobého prenájmu. To všetko sa podpísalo pod to, že na trh sa dostalo množstvo nových bytov na prenájom. Dopyt sa znížil a ponuka bytov vzrástla. To malo za následok, že ceny nájmu tak počas pandémie klesali. „Priemerná výška prenájmu sprostredkovaného cez našu spoločnosť v roku 2020 sa blížila k 700 eurám bez energií, kým v prvom polroku 2021 to bolo niečo vyše 610 eur,“ vysvetľuje Martin Marsina z realitnej kancelárie Herrys, ktorá sa zameriava primárne na Bratislavu a jej okolie.

Oproti predchádzajúcemu roku sa tak do výrazne lepšej situácie dostali nájomcovia, ktorí si mohli vyberať zo širokej palety nehnuteľností. V niektorých mestských častiach cena klesla v rozmedzí od 10 až do 30 percent. V tých lukratívnych lokalitách tak vie človek ušetriť desiatky eur za mesiac.

Čo sa stalo s cenami nájmu

Do hry sa tak v pandemickom období dostávali aj dohody o poskytnutí zľavy z nájmu. „Táto situácia teda bola priaznivá pre nájomcov, ktorí si so "zľavou” mohli dopriať výhodnejšie bývanie, možno aj v lepšej lokalite alebo s izbou navyše,“ opisuje situáciu pre denník Pravda Viktor Obtulovič, realitný odborník z FinGO.sk. Pokles smerom nadol sa v dôsledku zlepšenej pandemickej situácie zastavil až v súčasnosti a prenajímatelia čakajú, ako sa ďalej vyvinie situácia.

Pandémia paralyzovala tiež turizmus, a tak byty, ktoré boli určené na krátkodobý prenájom cez internetové platformy ako Booking či AirBnB, sa dostali do ponúk na dlhodobý prenájom. Podľa hlavného analytika Realitnej únie SR Vladimíra Kubrického počet bytov, ktoré prešli z krátkodobého na dlhodobý prenájom, sa počas šírenia koronavírusu menil. „V čase vrcholiacej pandémie, ktorá život ľudí paralyzovala, strácalo dokonca zmysel ponúkať nehnuteľnosť aj na dlhodobý prenájom,“ tvrdí pre Pravdu a dodáva, že dopyt ochromil celý trh nájmov.

Mnohí ukončovali predčasne nájmy a presunuli sa domov mimo Bratislavy, pretože mohli pracovať aj na diaľku. Pridali sa k nim aj cudzinci, ktorí v slovenských mestách pracovali, a rozhodli sa pre návrat domov. „Prílivom nových bytov do ponuky a zoslabnutým dopytom po prenájme bol, prirodzene, vyvíjaný tlak na cenu nájomného,“ tvrdí Obtulovič a dodáva, že na túto situáciu museli pohotovo reagovať prenajímatelia, ktorí museli ísť s cenou dolu často aj o viac ako 20 percent, aby ich byt neostal prázdny.

O koľko a kde klesali ceny nájmov

Najviac klesali ceny nájmov v Bratislave. Analytik FinGo.sk vypočítal, že nájomné v Bratislave pri 2-izbových bytoch kleslo priemerne aj o 20 percent, pri väčších, 4– a viacizbových bytoch aj o 30 percent. Naopak, najmenej to podľa Obtuloviča pocítili 1-izbové byty, kde pokles dosahoval okolo desať percent.

„Ceny nájmov pre pandémiu však klesali na celom Slovensku, napríklad pokles cien nájmov 3-izbových bytov v Žilinskom kraji bol na úrovni 20 percent a v rovnakých číslach je aj Košický kraj,“ porovnáva situáciu na trhu analytik.

Na doplnenie, ponuka prenájmov v hlavnom meste je jednoznačne najširšia. Približne 80 percent ponúk prenájmov na realitných portáloch tvorí Bratislavský kraj, kde sa v súčasnosti nachádza viac ako 4600 bytov na prenájom.

Ako sme na tom v súčasnosti

So zlepšením pandemickej situácie sa pokles cien prenájmov zastavil, niekde dokonca bol už zaznamenaný aj postupný rast. Vyplýva to zo analýzy realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Vo väčšine okresov ceny ešte mierne klesajú, ale pokles neprekračuje mieru päť percent. V niektorých regiónoch mierne vzrástli, najvýraznejšie v lukratívnych štvrtiach Košíc, kde sa dostávajú na trh nedávno dokončené novostavby. Nárast vidieť aj v Prešove, kde vývoj evidentne ovplyvnili rekreačné nehnuteľnosti v Tatrách. „Prenajímatelia sa neponáhľajú ceny prenájmov v lete znižovať. Čakajú na vývoj situácie, keďže je možné, že na väčšine územia sa školy v septembri otvoria a pracovný trh sa tiež vyvíja sľubne,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Garsónok a jednoizbových bytov je všeobecne na Slovensku málo. To znamená, že ich ceny ovplyvňuje individuálna ponuka a dopyt v regióne. Na druhej strane pri cenách prenájmov trojizbových bytov už môžeme vidieť jasný trend vzostupu. Okrem mestskej časti Košice II, ktorá od začiatku roka rástla najprudšie, v lete viditeľne zdraželi väčšie byty aj v Bratislave či Trenčíne.

Na porovnanie, priemerné ceny prenájmov 3-izbových bytov v mestskej časti Košice II boli na začiatku roka na úrovni 600 eur. Medzikvartálne narástli o vyše 14 percent a dosiahli 684 eur. „Rast prenájmov väčších bytov v lete čiastočne ovplyvnili aj rekreačné nehnuteľnosti, priemer však dvíhajú aj investičné byty v čerstvo dokončených developerských projektoch, ktoré sa postupne dostávajú na realitný trh,“ dodáva Michal Pružinský.

Postupne sa tak ceny nájmu zotavujú. V posledných mesiacoch sa pandemická situácia v krajine zlepšila, uvoľnili sa obmedzenia a trh s prenájmami je aktívnejší. V realitnej kancelárii Herrys napríklad predpokladajú, že postupne sa cenová krivka bude približovať ku krivke cien prenájmov, aká bola pred prvou vlnou koronakrízy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bývanie #nájomné #pandémia