Aplikácia na QR kódy mohla byť už pred polrokom, kritizuje štát IT Asociácia. Ponuku ignorovali a vydali sa vlastnou cestou

Aplikácia, ktorú predstavitelia zamestnávateľských zväzov v januári 2021 ponúkli vláde, by obsahovala najaktuálnejšie informácie o výsledkoch testovania, očkovaní či prekonaní COVID-19 v podobe anonymizovaného QR kódu.

30.08.2021 10:59
reštaurácia, podnikateľ, gastro Foto:
Ilustračná fotka.
debata (1)

Aplikácia na QR kódy mohla byť k dispozícii už pred polrokom, napriek platným vyhláškam Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) však nie je dodnes poriadne nasadená. Upozornila na to v pondelok v tlačovej správe IT Asociácia Slovenska (ITAS) spoločne s Republikovou úniou zamestnávateľov (RÚZ) s tým, že aplikácia, ktorú predstavitelia zamestnávateľských zväzov v januári 2021 ponúkli vláde, by obsahovala najaktuálnejšie informácie o výsledkoch testovania, očkovaní či prekonaní COVID-19 v podobe anonymizovaného QR kódu.

„Napriek tomu, že aplikáciu podporujúcu otvorenie ekonomiky požadovali zamestnávateľské zväzy a získala podporu aj viacerých vládnych rezortov, štát sa rozhodol našu ponuku ignorovať a vydal sa vlastnou cestou. Ako to dopadlo, teraz vidíme všetci,“ uviedol prvý viceprezident ITAS a RÚZ Mário Lelovský. Aplikácia na identifikáciu zdravotného stavu či kontrolu zaočkovanosti počas pandémie je podľa neho nevyhnutným predpokladom pre zabezpečenie kontrolovaného pohybu osôb a efektívnu reguláciu podmienok otvárania prevádzok.

pracujúci penzisti, peniaze, mince Čítajte viac Prichádzajú zmeny v exekúciách. Komu to vyhovuje a kto na to môže doplatiť?

„Apelujeme na ministerstvo zdravotníctva, aby začalo k informačným a komunikačným technológiám pristupovať adekvátne dobe a aspoň na úrovni okolitých krajín,“ poznamenal prezident ITAS Emil Fitoš. „Od ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zas očakávame, že bude od iných rezortov dôrazne požadovať profesionalitu a zabezpečovať ju aj za cenu eskalácií na najvyšších úrovniach,“ doplnil.

Aplikáciu s QR kódom pre občanov nasadila štátna akciovka Slovensko IT až koncom júna, pričom riešenie, ktoré mali implementovať všetky štáty EÚ, malo byť hotové najneskôr k 1. júlu 2021. Občania, ktorí sa v tom čase nachádzali mimo územia SR, boli podľa ITAS do poslednej chvíle v neistote, či budú mať v telefónoch aplikáciu s QR kódom, bez ktorého by sa domov nedostali. Naviac, inštalácia aplikácie Green Pass bola spočiatku veľmi komplikovaná a mnohí používatelia mali problém s jej inštalovaním.

„Je zrejmé, že zodpovedné štátne orgány nezabezpečili technologické vybavenie požadované vyhláškou ÚVZ načas (v prípade Android aplikácie) alebo vôbec (iOS aplikácia), a to napriek tomu, že požiadavky a potreba na nasadenie týchto riešení boli známe už mnoho mesiacov vopred,“ upozornil Lelovský. „Nemôžeme sa potom čudovať, že medzi ľuďmi a podnikateľmi sa prehlbuje nedôvera voči štátu a jeho schopnosti poradiť si s pandémiou, najmä pokiaľ ide o spracovanie a využitie dostupných dát,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikatelia #aplikácia #QR kód