Cena základnej výbavy pre prváka sa pohybuje od 180 eur vyššie. Školské potreby sú drahšie ako vlani

Rodinné financie je potrebné podľa odborníkov plánovať vždy vopred.

30.08.2021 10:17
deti, škola, kreslenie, Foto: ,
debata

Školské potreby sú tento rok drahšie ako vlani. Z údajov Štatistického úradu SR sú známe zatiaľ len ceny za júl. Ako ďalej konštatuje analytička 365.bank Jana Glasová, najväčšie nákupy sú však zrejme v auguste a na začiatku septembra. Tí, ktorí nakupovali výbavu pre školákov už v júli, museli siahnuť hlbšie do vrecka. V medziročnom porovnaní totiž sledované školské potreby zdražovali.

Oproti júlu minulého roka sú drahšie hlavne školské 40 listové zošity, a to o 8 percent a poznámkové bloky o 7 percent. Približne 4 až 5 percent si priplatíme aj pri nákupe výkresov, pier a pasteliek. Jednou z najdrahších potrieb pre školáka je nová školská taška, ktorá rodičov tento rok vyjde v priemere o 2 percent drahšie ako vlani. „Očakávame, že aj v auguste mohol prísť medziročný rast cien školských potrieb, a to kvôli zvýšenému dopytu zo strany rodičov. A podobný bude zrejme vývoj aj v septembri,“ uviedla Glasová.

pracujúci penzisti, peniaze, mince Čítajte viac Prichádzajú zmeny v exekúciách. Komu to vyhovuje a kto na to môže doplatiť?

Podľa Partners Group SK sa cena základnej výbavy pre prváka pohybuje od 180 eur vyššie. Ján Šuda zo spoločnosti radí, že rodinné financie je potrebné plánovať vždy vopred. „Tí, čo si nechávajú prípravu na poslednú chvíľu a nakupujú všetky školské pomôcky naraz, môžu zostať prekvapení. Za zošity, štetce, pravítka a ostatné potreby môžu pri príprave viacerých detí do školy nechať v papiernictve vyše 300 eur,“ upozorňuje Šuda.

Ako ďalej uviedol Adrián Bódis zo spoločnosti Immofinanz pre Slovenskú republiku, okrem nevyhnutných školských potrieb rodičia postupom času riešia poplatky za školské a mimoškolské aktivity, ktoré sa líšia v závislosti od školy, ročníka, v ktorom dieťa aktuálne je a podobne. Počítať preto treba podľa neho aj s príspevkom rade rodičov, poplatkom za školský klub detí, triedny fond, obedy v školskej jedálni, odoberanie časopisov a poplatkami za školské výlety, neskôr aj za školu v prírode.

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #prváci #školský rok