Česi sa musia naučiť žiť v nájmoch a zbaviť sa fetišu vlastného bývania, dôvodom je rast cien nehnuteľností

Ak Česi podľa hlavného ekonóma Trinity Bank Lukáša Kovandu postupne prijmú mentalitu obyvateľov v Nemecku, vo Švajčiarsku alebo v Rakúsku, kde je nájomné bývanie oveľa rozšírenejšie a nikomu to nepripadá ekonomicky nerozumné, uľahčí im to život.

27.08.2021 12:12
česko koronavírus praha Foto: ,
Muž v rúšku na Karlovom moste v Prahe.
debata (22)

Česi sa budú musieť naučiť žiť v nájmoch a zbaviť sa svojho fetišu vlastníckeho bývania. V súvislosti s aktuálnym vývojom cien nehnuteľností v Českej republike si to myslí hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda. Ak Česi podľa neho postupne prijmú mentalitu obyvateľov, napríklad, v Nemecku, vo Švajčiarsku alebo v Rakúsku, kde je nájomné bývanie oveľa rozšírenejšie a nikomu to nepripadá ekonomicky nerozumné, uľahčí im to život.

„Pri dnešnej cene nehnuteľností najmä v mestách, ako je Praha alebo Brno, je ich investičný výnos pomerne nízky,“ informoval v piatok Kovanda s tým, že sú výnosnejšie investičné alternatívy. Čím vyššiu cenu nehnuteľnosti majú, o to sú podľa neho menej výnosné, ak nájmy nerastú porovnateľným tempom ako práve ceny nehnuteľností, čo v poslednom období nerastú.

rodina, dom, záhrada, radosť, bývanie Čítajte viac Hypotéky prelomili ďalší rekord, sú čoraz lacnejšie. Za rovnaký plat je dostupná oveľa väčšia pôžička

Rozumnejšie než nákup bytu v Prahe či Brne môže byť podľa ekonóma bývanie v prenájme v týchto mestách a kúpa nehnuteľnosti na prenájom v lacnejších mestách ako Ústí nad Labem alebo Ostrava. I tam však teraz ceny realít mohutne rastú.

„Preto rozhodne nie je nerozumné, keď človek zostane v prenájme a usporené prostriedky bude investovať napríklad do akcií. Pokiaľ začne investovať do akcií v pomerne mladom veku trebárs okolo 35 rokov, za celý život mu aj napriek prepadom búrz akcie vynesú mnohonásobne viac než vlastnená nehnuteľnosť,“ dodáva Kovanda. Z týchto výnosov podľa neho nebude problém zaplatiť si veľmi dôstojnú starobu hoci v prenájme.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #Česko #nájom