Tunel Višňové chcú otvoriť v roku 2023. Na kontrolnom dni odhalili závady

Spoločnosť Skanska by mala dielo odovzdať do užívania v decembri 2023.

26.08.2021 17:06
Tunel Višňové Foto:
Tunel Višňové.
debata

Diaľničný úsek D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala vrátane tunela Višňové by mal byť dokončený na konci roka 2023. Po dnešnom kontrolnom dni na stavbe to uviedol generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Juraj Tlapa. Pripustil, že počas uplynulých týždňov staviteľ síce diagnostikoval problémy pôvodného diela, ale zatiaľ žiadne také, ktoré by sa nedali operatívne vyriešiť.

Rozostavaný diaľničný úsek dokončí za zmluvnú cenu 254,83 milióna eur spoločnosť Skanska. „Spoločne so zhotoviteľom za chodu identifikujeme problémy a následne ich opravujeme. Už počas súťažného dialógu sme vytvorili stálu komisiu na riešenie sporov, ktorá zaznamenáva odchýlky vznikajúce pri dostavbe. Stavba však stále pokračuje a nezastavila sa ani na hodinu," podotkol Tlapa.

Bratislava / Evakuácia / Mlynské Nivy / Čítajte viac Vodiči by mali zvýšiť pozornosť. Na D1 spustili moderné riadenie dopravy

Podľa splnomocnenca NDS pre stavbu tunela Višňové Mareka Holiča je pozitívne, že práce na všetkých vonkajších objektoch akcelerujú vrátane dvoch mostov, kde predchádzajúci zhotoviteľ práce ani nezačal. „Horšou správou je, že v tuneli sme uskutočnili viaceré merania a môžem s určitosťou povedať, že niektoré bloky tunela sú v horšom stave, ako uvádzal predchádzajúci zhotoviteľ," uviedol Holič. Upresnil, že odchýlky sa objavili predovšetkým pri meraní hrúbky ostenia.

Okrem dokončenia tunela s dĺžkou 7 460 metrov čakajú zhotoviteľa práce na siedmich mostoch a zvyšku úseku s celkovou dĺžkou 13 510 metrov. „Práce sa rozvinuli na väčšine stavebných objektov, na niektorých ešte prebieha dokončovanie projektovej dokumentácie. Na stavbe sa momentálne nachádza 400 ľudí, v najväčšom nápore ich bude šesť stoviek," skonštatoval Ivan Dimitrov zo spoločnosti Skanska.

Zmluvu na dokončenie rozostavaného diaľničného úseku spolu s tunelom Višňové podpísal minister dopravy Andrej Doležal koncom apríla. Po dokončení prinesie úsek Lietavská Lúčka – Dubná Skala úsporu času motoristom 20 minút, prepojí novootvorený úsek D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, čím vznikne úplný obchvat Žiliny s už existujúcim diaľničným obchvatom Martina.

debata chyba
Viac na túto tému: #Višňové #NDS #diaľnica D1