Výstavisko Agrokomplex kvôli pandémii prišlo o 15 miliónov eur

Ak by sa pandemická situácia skomplikovala a neprišla by efektívna podpora, výstavisko sa môže ocitnúť v existenčných problémoch.

22.08.2021 13:01
Nitra, Agrokomplex 2015 Foto: ,
Výstavisko v Nitre potrebuje, aby výstavná sezóna tento rok pokračovala bez prerušenia.
debata

Riaditeľ štátneho podniku agrokomplex Národné výstavisko Róbert Kanás verí, že výstavná sezóna bude v nasledujúcich mesiacoch pokračovať. „Celé toto obdobie je obdobím príprav a rušenia jednotlivých podujatí nielen na nitrianskom výstavisku, ale na všetkých výstaviskách na Slovensku,“ zhodnotil súčasnú situáciu.

Podľa slov riaditeľa je výstavisko pripravené na ďalšie tohtoročné podujatia. „V septembri pripravujeme výstavu so zameraní na nábytok, bývanie, na október je plánované podujatie pre milovníkov automobilového priemyslu a agrotechniky, v novembri by sa mala uskutočniť výstava Gastra a Kulinária. No ako sa blížime k zimným mesiacom, opäť nevieme dopredu odhadnúť, ako budú prijímané epidemiologické opatrenia,“ povedal Kanás.

Nitrianske výstavisko veľmi detailne mapuje škody spôsobené pandémiou nového koronavírusu i celkovú ekonomickú situáciu, od ktorej závisí budúcnosť výstaviska. „Vlani sme zaznamenali výpadok tržieb cez 80 %. Do tejto chvíle za celé obdobie pandémie sme prišli o 15 miliónov eur na tržbách. Táto suma môže byť pre nás likvidačná, verím, že štátne inštitúcie k tomu pristúpia s náležitou pozornosťou,“ skonštatoval Kanás.

Ján Mičovský, Fecko Čítajte viac Nominant SNS priviedol ziskový Agrokomplex do straty, dokonca si vzal úver

Podpora štátu pre výstavný priemysel na Slovensku podľa vyjadrenia riaditeľa nitrianskeho výstaviska zaostáva za všetkými okolitými krajinami. „Podpora pre všetky tri nosné výstaviska doteraz nedosiahla ani milión eur. Jednotlivé výstaviská dostali podporu, ktorá pokryje prevádzkové náklady na jeden, dva mesiace. Tá podpora musí byť výrazne vyššia, ak chceme výstavný a veľtržný priemysel na Slovensku zachrániť,“ uviedol Kanás, podľa ktorého v zahraničí predstavovala podpora niekoľko desiatok miliónov eur, ktoré jednotlivé krajiny investovali do prežitia výstavného a veľtržného priemyslu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Agrokomplex #štátna podpora #koronakríza #výstavisko