Očkovacia lotéria senzáciu nepriniesla. Experti na dáta hodnotia jej úspech, čo dosiahla?

Nešťastný či zle navrhnutý projekt. Takto hodnotili odborníci prvú časť očkovacej lotérie z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Hlavným zámerom bolo prilákať ľudí, aby sa dali vakcinovať proti ochoreniu COVID-19. Zaočkovanosť na Slovensku prekročila zatiaľ iba 40 percent. Aký je výsledok takmer po týždni od spustenia žrebovacej súťaže? Lotéria nefunguje.

21.08.2021 20:51
Očkovacia lotéria Foto:
debata (61)

Počet nových ľudí, ktorí sa dali zaočkovať, nielenže nestúpa, ale dokonca ustavične klesá. Zhodujú sa na tom viacerí experti, ktorých Pravda oslovila. "Žiaden nárast, ktorý by mohol súvisieť s očkovacou lotériou, v dátach nepozorujeme, a to nielen na celoslovenskej, ale ani na regionálnej úrovni,“ tvrdí matematik Richard Kollár. Upozorňuje, že do súťaže sa síce hlási čoraz viac ľudí, lenže tí sa dali zaočkovať ešte pred oznámením začiatku lotérie. „Preto sa určite dali očkovať z iných dôvodov, ako je účasť v lotérii,“ vysvetľuje.

Vyzerá to dokonca tak, že ochotu dať sa zaočkovať nezvýšil ani očakávaný príchod pápeža Františka. Ten na Slovensko doletí 12. septembra. „Ani návšteva pápeža, ani lotéria neaktivizujú ľudí na očkovanie,“ reaguje sociológ Václav Hřích. „Počty prihlásených do žrebovania rastú, ale tí sú zaočkovaní,“ dodáva.

Matovič cúvol, mení pravidlá

Po tvrdej kritike, že zodpovedanie hesla v nedeľnom priamom prenose očkovacej lotérie je zložité, minister financií zmäkčil pravidlá. Po novom by mali ľahšie odpovedať hendikepovaní, ako aj ľudia v povolaniach, ktoré nemôžu sledovať priamy prenos relácie. Heslo, ktoré musí súťažiaci v nedeľnej očkovacej lotérii povedať, keď mu moderátori zavolajú po vyžrebovaní jeho kódu, bude komunikované s dostatočným predstihom ešte pred volaním. Heslo sa niekoľkokrát zobrazí aj v lište na televíznych obrazovkách. „Celkový čas, počas ktorého budú môcť diváci vidieť súťažné heslo, tak násobne prekročí možné priemerné oneskorenie spôsobené rôznymi druhmi prenosu signálu vysielania," vysvetľuje PR manažér RTVS Filip Púchovský.

Po úspešnom telefonickom spojení so súťažiacim sa moderátori uistia, či sleduje televízny prenos a či videl, alebo počul správne heslo. Následne bude odštartovaná časomiera, počas ktorej bude musieť súťažiaci povedať heslo v správnom tvare na uznanie prémiovej výhry.

Podobný názor má aj zdravotnícky analytik Martin Smatana, podľa ktorého by sme mali sledovať najmä čísla novoočkovaných. Počet zaregistrovaných do žrebovania je podľa neho skôr prejavom mediálneho dosahu lotérie. „Je to síce dôležitá informácia, ale nevypovedá nič o jej efektivite,“ tvrdí.

Igor Matovič, lotéria Čítajte viac Matovič po kritike mení pravidlá lotérie. Nové zmeny sa týkajú zodpovedania hesla po telefóne

Matovič i jeho strana OĽaNO však žrebovanie v televíznej šou bránia. Argumentujú číslami novoregistrovaných súťažiacich po odvysielaní prvej časti lotérie. Rezort financií sa chváli, že iba za poslednú nedeľu zaevidovali do lotérie takmer 62-tisíc nových prihlásených. Ich počet rástol počas celého týždňa a do piatka ich bolo dohromady vyše 865-tisíc. Po zmätkoch počas prvého žrebovania a následnej tvrdej kritike Matovičov rezort po piatich dňoch zjemnil pravidlá pre zodpovedanie hesla v priamom televíznom prenose. Po novom ho oznámia v predstihu a bude sa dať nielen vidieť, ale aj počuť. Rovnaké šance by tak mali mať aj tí, ktorí televízny prenos sledujú s oneskorením niekoľkých sekúnd cez internet, rovnako nevidiaci a nepočujúci.

Čo ukázal prvý týždeň

Denník Pravda sa pozrel na čísla o počte zaočkovaných prvou dávkou od predstavenia lotérie koncom júna až po súčasnosť. Z údajov vyplýva, že počet nových zaočkovaných má klesajúci trend a nič na tom nemenia ani dôležité míľniky, ktoré sa spájajú s očkovacou lotériou. Či už to bolo jej samotné predstavenie, prezentácia detailov lotérie, ktoré sa uskutočnilo začiatkom augusta, alebo samotné spustenie prvého žrebovania v polovici augusta. Prvý týždeň žrebovania tak žiadnu senzáciu v počte nových registrácií na očkovanie nepriniesol. Záujem o vakcináciu dlhodobo klesá a Matovičov projekt na tom nič nezmenil. "Očkovacia lotéria nemala a zatiaľ nemá žiaden zásadný vplyv na proces očkovania,“ reaguje dátový analytik Ivan Bošňák z portálu Dáta bez pátosu.

Očkovacia lotéria Čítajte viac Výstrel do tmy, zle navrhnutý projekt s úbohým dizajnom. Prvý diel Matovičovej lotérie ukázal veľké chyby

Správnosť tejto interpretácie potvrdzuje aj matematik Kollár. Podľa neho počet novoregistrovaných osôb na prvú dávku vakcíny má už od konca júna systematickú klesajúcu tendenciu. Tá sa prejavuje na poklese počtu ľudí v Čakárni, počtu ľudí s prideleným termínom a aj počtu podaných prvých dávok. Ak niektorí politici hovoria o opaku, tak podľa Kollára zavádzajú a dezinterpretujú dáta. Sociológ Hřích tvrdí, že „emócia súťaže nepretlačila emóciu zo strachu z vakcíny“.

Martin Smatana sa na základe dostupných čísiel domnieva, že lotéria zatiaľ nemala želaný vplyv. Na druhej strane poukazuje na to, že štát nevie, z akých dôvodov sa ľudia na očkovanie hlásia, lebo sa ich na to nepýta. „Pri nahlasovaní do Čakárne ani pri samotnom očkovaní sa nepýtame ľudí na dôvody, prečo sa prišli dať zaočkovať,“ upozorňuje. Jediný spôsob, ako by sme to podľa neho vedeli potvrdiť, je vykonať retrospektívny prieskum medzi zaočkovanými od konca júna. A to je krok, ktorý sa podľa jeho mienky aj plánuje zrealizovať.

Čísla zdvihne až zlá situácia

Na nedostatok dát upozorňuje v súvislosti s očkovaním aj Richard Kollár. „Keďže nemáme dlhodobo dáta, prečo sa novoočkovanci prihlasujú na očkovanie, nevieme s určitosťou potvrdiť ani vylúčiť, či očkovacia lotéria náhodou neprispela dokonca aj k zníženiu záujmu o očkovanie,“ opisuje situáciu matematik. Systematický trend však podľa neho takmer vylučuje, že by lotéria v tej podobe, ako bola realizovaná, záujem o očkovanie zvýšila. „Na úplné potvrdenie by sme však potrebovali vedieť, aký záujem o prvé dávky vakcíny by bol v prípade, ak by lotéria nebola spustená. Také dáta však k dispozícii nie sú. V každom prípade zatiaľ jednoznačne vidíme, že lotéria aspoň doteraz nedokázala zabezpečiť nárast záujmu o očkovanie,“ dodáva.

Smatana vysvetľuje, že dáta síce indikujú, že očkovacia lotéria nezabrala, ale na ochotu dať sa zaočkovať vplýva viacero faktorov. Prvým je napríklad to, že čím je lepšia situácia, tým je menší záujem o očkovanie. Ďalej je to otvorenie očkovania aj bez potreby registrácie v Čakárni, ale aj očkovanie vo firmách či u všeobecných lekárov. Odborníci sa však zhodujú, že čísla zaočkovaných zdvihne až zhoršujúca sa pandemická situácia a rapídne rastúce počty infikovaných.

Rezort financií: hodnotiť je predčasné

Ako reagovalo Matovičovo ministerstvo na otázku, či lotéria pomohla, čo sa týka počtu novozaočkovaných? K samotnej zaočkovanosti populácie sa vyjadrovať odmietlo, lebo to vraj nie je v jeho kompetencii. „Momentálne neexistujú nástroje, ktoré by vedeli jednoznačne identifikovať osoby, ktoré sa dali zaočkovať len pre očkovaciu prémiu,“ odpísal rezort denníku Pravda na otázku, aký má vplyv lotéria na zaočkovanosť.

Tvrdí, že očkovacia prémia a sprostredkovateľský bonus sú len podporné nástroje, ktoré sa majú pokúsiť zvýšiť záujem o očkovanie. Ich cieľom je podľa rezortu v prvom rade pôsobiť motivačne a odmeniť zaočkovaných ľudí. Hlavný nástroj na zvýšenie zaočkovanosti je podľa Matovičovho ministerstva napríklad očkovacia kampaň, ktorá je v kompetencii rezortu zdravotníctva. Ministerstvo sa bráni, že dáta zbiera a ich hodnotenie je v súčasnosti predčasné.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #lotéria #Igor Matovič