Matovič po kritike mení pravidlá lotérie. Nové zmeny sa týkajú zodpovedania hesla po telefóne

Ministerstvo financií v piatok poobede zmäkčilo pravidlá na zodpovedanie hesla v priamom prenose. Robí tak po kritike, ktorá smerovala na jeho komplikovanosť. Po novom by mali ľahšie odpovedať hendikepovaní ako aj ľudia v povolaniach, ktoré nemôžu sledovať priamy prenos relácie.

20.08.2021 14:59
Igor Matovič, lotéria Foto: ,
Igor Matovič
debata (91)

„Rozšírili sme možnosti asistencie pre zdravotne znevýhodnených ľudí, aby predmetné heslo mohli telefonicky zodpovedať napríklad aj ich blízki. Mysleli sme tak nielen na hendikepovaných, ale aj seniorov, ktorí môžu rovnako využiť pomoc svojich rodinných príslušníkov či známych, ktorým dôverujú,“ reaguje ministerstvo financií na aktuálnu situáciu.

Rovnakú možnosť budú mať aj tí, ktorí zo svojich profesijných dôvodov nemôžu v priamom prenose zodpovedať heslo.

Očkovacia lotéria Čítajte viac Výstrel do tmy, zle navrhnutý projekt s úbohým dizajnom. Prvý diel Matovičovej lotérie ukázal veľké chyby

Heslo sa prečíta v štúdiu

Heslo bude komunikované s dostatočným predstihom ešte pred volaním súťažiacemu, informuje rezort. „Nevidiacim občanom chceme pomôcť aj tým, že bude prezentované nielen vizuálnou formou, ale zaznie aj z úst moderátorov a hostí relácie,“ objasňuje novinky v štatúte rezort financií. Heslo prinesie do štúdia hosť v obálke a po otvorení ho nahlas prečíta, následne bude heslo zobrazené na LED stene v štúdiu, kde bude dostupné až do ukončenia hovoru so súťažiacim z daného súťažného kola.

Igor Matovič Čítajte viac ANKETA: Vláda vsadila na zakrývací manéver s očkovacou lotériou. Ľudí berie ako ťapákovcov a snaží sa ich obalamutiť

„Heslo sa niekoľkokrát zobrazí aj v lište na televíznych obrazovkách. Celkový čas, počas ktorého budú môcť diváci vidieť súťažné heslo, tak násobne prekročí možné priemerné oneskorenie spôsobené rôznymi druhmi prenosu signálu vysielania,“ vysvetľuje PR manažér RTVS Filip Púchovský.

Po úspešnom telefonickom spojení so súťažiacim sa moderátori uistia, či sleduje televízny prenos a či videl alebo počul správne heslo. Následne bude odštartovaná časomiera, počas ktorej bude musieť súťažiaci povedať heslo v správnom tvare pre uznanie prémiovej výhry.

Vlna kritiky

Vlna kritiky sa dvihla po tom, čo štyria z piatich vyžrebovaných v nedeľnej relácie nevedeli odpovedať správne heslo. Jeden z nich bol údajne v práci. Ďalšia vyžrebovaná – Zuzana z Prešova – nestihla zodpovedať heslo, lebo prenos pozerala cez internet, pričom oneskorený signál spôsobil, že nestihla vysloviť heslo na obrazovke.

K dnešnému dňu Ministerstvo financií SR na stránke www.bytzdravyjevyhra.sk prijalo viac ako 865-tisíc registrácií na očkovaciu prémiu. V nedeľnom žrebovaní tak bude približne 1 a pol milióna žrebov.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #lotéria #Igor Matovič