Evidovaná miera nezamestnanosti klesla na 7,66 percenta. Voľných pracovných miest je čoraz viac

Aktuálna evidovaná miera nezamestnanosti za júl tohto roka je na úrovni 7,66 %. Rastie i počet dostupných pracovných miest, v súčasnosti je ich 73 575. Oznámil to v piatok na svojom pracovnom výjazde v okrese Prievidza minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).

20.08.2021 13:45
krajniak Foto:
debata

Evidovaná miera nezamestnanosti kontinuálne klesá už štyri mesiace. Od začiatku roka rastie i počet dostupných pracovných miest. „Očakávame, že aj v budúcnosti, v najbližších mesiacoch, by mal byť pracovný trh stabilný. Neočakávame, že pokles nezamestnanosti bude rapídny, pretože sú ešte stále zjavné dopady pandémie. Na základe tohto vidíme, že ľudia, ktorí v prípade postpandemickej situácie môžu prísť o prácu, majú možnosť si zamestnanie nájsť,“ skonštatoval Krajniak.

Milan Krajniak Čítajte viac Sulíkovci, Za ľudí, odborári a zamestnávatelia. Proti Krajniakovej reforme dôchodkov sa zdvihla vlna odporu

V porovnaní s rovnakým obdobím v júli minulého roka podľa neho napriek jarnej, prípadne zimnej vlne pandémie klesol i počet ľudí v hmotnej núdzi, a to o približne 5000. „Mnohí z nich mohli čerpať aj tzv. SOS dotáciu, ale tá sa už momentálne nevypláca. Počet poberateľov dávok v hmotnej núdzi od leta minulého roka kontinuálne klesá, aj počas zimnej a jarnej vlny pandémie,“ ozrejmil.

Šéf rezortu práce zároveň vyzdvihol, že sa aj uprostred pandémie darí pripravovať v rôznych regiónoch Slovenska väčšie projekty, v rámci ktorých môžu ľudia nájsť nové i kvalifikované zamestnanie. Príkladom je podľa neho spoločnosti Brose Prievidza.

Priemerná miera evidovanej nezamestnanosti klesá i v okrese Prievidza, a to aj napriek transformácii a útlmu baníckej činnosti. Je o percento nižšia ako celoslovenský priemer. „Darí sa nám uchádzačov o zamestnanie, ktorí končia v baniach, priebežne umiestňovať na trhu práce. Z týchto čísel je zrejmé, že je región životaschopný. Dokonca je to tak, že v niektorých prípadoch sa sem sťahujú ľudia i z iných regiónov, lebo tu vznikajú kvalifikované pracovné miesta,“ dodal Krajniak.

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Milan Krajniak