Bez poistenia si záchrannú akciu hradíte sami. Na čo treba pri turistike nezabudnúť?

V čase pandémie, keď Slovensko zasiahol tvrdý lockdown sa ľudia rozutekali do hôr. Turistika je na Slovensku veľkou obľubou už od nepamäti, ale v covidových dňoch začali s turizmom aj laici, konštatuje poisťovňa Uniqa s tým, že treba myslieť preto aj na poistenie.

19.08.2021 19:43
turista, turistika, hory, výlet, cestovanie,... Foto:
Ilustračný obrátok
debata (2)

Hory sú nevyspytateľné, prichádza často k rýchlej zmene počasia a aj pri nenáročných trasách je ľahké sa dostať do problémov. Dôkazom sú rôzne tragédie a zranenia, ktoré postrehli aj profesionálnych turistov, tvrdí poisťovňa Uniqa. Väčšinou ľudia nemyslia na to, že potrebujú poistenie v prírode. Ak však nie sú poistení, záchrannú akciu na Slovensku si budú musieť uhradiť z vlastného vrecka.

„Okrem toho, že je potrebné mať vhodnú obuv, ktorá nás zachráni pred pošmyknutím, netreba zabúdať na nepremokavé oblečenie. Vždy treba mať so sebou dostatok tekutín a prípadné občerstvenie. Dôležitou súčasťou výstroja je aj lekárnička a samozrejme pred vydaním sa na cestu, si treba poriadne nabiť telefón a uložiť si všetky potrebné čísla,“ tvrdí hovorkyňa poisťovne Beáta Lipšicová.

Koľko nás bude stáť zásah horskej služby?

Ak zranenie nastane v slovenských horách lekárske ošetrenie je pokryté zdravotným poistením. „Pri zásahu Horskej záchrannej služby, ak ste už dovŕšili osemnásť rokov života platia podmienky, o ktorých informuje poisťovňa UNIQA, za zásah horskej služby sa platí priemerne okolo 350 eur, ak je potrebné pátranie a vyslobodzovanie s nasadením vrtuľníka, cena sa môže vyšplhať až do niekoľko tisíc eur,“ pokračuje Lipšicová.

ZSSK: Dostali príspevok 76 284 000 eur Čítajte viac Odrieknuté vlaky. Slovenským železniciam chýbajú rušňovodiči

Hory preto nikdy netreba podceňovať. „Aj zdanlivo nenáročná túra sa môže skončiť záchrannou akciou, stačí, ak zablúdite, uviaznete v ťažkom teréne, zraníte sa alebo Vás jednoducho dobodá hmyz a máte alergickú reakciu a je nevyhnutný zásah horskej služby,“ hovorí manažérka poistenia osôb Uniqua Eva Trajboldová.

Trajboldová tiež vyzýva aj skúsenejších turistov, aby chodili po vyznačených chodníkoch a pri náročnejších výstupov nezabudli dodržiavať pokyny horskej služby a ak je pri výstupe potrebné mať sprievodcu, tak si ho treba zabezpečiť.

Cestovné poistenie v zahraničí aj do hôr

Nie len na Slovensku ale aj v iných štátoch je turistika jednou z obľúbených činností ľudí. Netreba však zabudnúť na dôležitú vec a to je cestovné poistenie. “V rámci poistenia liečebných nákladov máte kryté aj náklady na vyhľadávanie a vyslobodzovanie na horách. Klienti nemusia za záchranné práce platiť miestnym záchranným zložkám, úhradu rieši priamo s týmito zložkami asistenčná služba poisťovne,” uviedla Uniqa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poisťovňa #Uniqa