Výstrel do tmy, zle navrhnutý projekt s úbohým dizajnom. Prvý diel Matovičovej lotérie ukázal veľké chyby

Výstrel do tmy, zle navrhnutý projekt s úbohým dizajnom. Tak hodnotia odborníci oslovení denníkom Pravda prvý diel očkovacej lotérie z dielne ministerstva financií Igora Matoviča. Nedeľná relácia, ktorú pozeralo takmer 600-tisíc divákov, vyvolala mnohé kontroverzie.

16.08.2021 18:39
Očkovacia lotéria Foto:
debata (91)

Nielenže sa jej nemohli zúčastniť ľudia v práci ako napríklad zdravotnícky personál starajúci sa o pacientov či policajti alebo hasiči, ale aj tí, ktorí reláciu sledovali, pohoreli vinou babráckemu konceptu.

Počas nedeľného žrebovacieho večera sa takto do pozornosti dostala pani Zuzana z Prešova. Keďže súťažiaci, ktorí tesne pred ňou nedokázali v časovom limite zdvihnúť telefón a povedať heslo, možnosť výhry sa pre ňu vyšplhala až na 400-tisíc eur. Ani jej sa však finančnú výhru získať nepodarilo. Dôvod? Sledovala reláciu cez internetovú televíziu, ktorá mala v porovnaní s priamym prenosom v klasickej televízii asi 20-sekundový sklz. Jednoducho nestihla povedať heslo v časovom limite.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík o lotérii: Je nešťastná a diskriminačná a Matovič sa z toho smeje

Ešte počas vysielania relácie sa preto začala šíriť internetom kritika zo strany bežných ľudí, ale aj odborníkov na komunikáciu. Neskôr sa pridali aj politici, aby sa prehodnotili kritériá očkovacej lotérie. Poslankyňa Za ľudí Vladimíra Marcinková vyzvala zástupcov rezortu financií, aby zmenili pravidlá súťaže tak, aby mali možnosť vyhrať aj ľudia, ktorí sledujú oficiálny internetový on-line prenos RTVS. Koaličná SaS považuje očkovaciu lotériu za nešťastnú a diskriminačnú. „Pársekundový rozdiel delil niekoho od 400-tisíc eur a Igor Matovič sa z toho smeje na svojom facebooku,“ tvrdia sulíkovci.

Pravda požiadala o reakciu aj rezort financií, či plánujú zmeny, ktoré by takýmto situáciám predišli. Do uzávierky sme odpoveď nedostali. Matovičov rezort iba v pondelok podvečer poslal správu, že počas živého vysielania na obrazovkách RTVS sa zaregistrovalo 14-tisíc ľudí. Rezort financií sa chváli veľkým záujmom – iba za nedeľu vraj zaevidovali takmer 62-tisíc nových prihlásených súťažiacich. Dokopy sa tak do pondelkového poobedia zaregistrovalo 715-tisíc ľudí.

Očkovacia lotéria má na druhej strane podporu napríklad ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Bližšie sa však k nedeľnej večernej relácii vyjadrovať nechcel, keďže ju podľa vlastných slov nesledoval.

VIDEO: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský o lotérii:

Video

20 sekúnd je málo

Pre to, že tvorcovia projektu nezohľadnili technické špecifiká – teda bežné omeškanie internetových televíznych služieb – tak prišla pani Zuzana o výhru. Podľa odborníka na IT Ondreja Macka to technicky súvisí s dizajnom služby, teda s tým, že prijímané vysielanie je cez internet. Podľa neho oneskorenie môže byť pokojne aj 25 sekúnd. „Závisí to od operátora, konkrétne z čoho vychádza a ako televíznu službu spracováva. Nesúvisí to primárne s rýchlosťou internetu, je to o dizajne služby,“ vysvetľuje. Podľa neho je 20-sekundový interval na odpoveď pri dnešnom stave techniky málo.

Prvý žrebovací deň teda odhalil slabé technické riešenie projektu. Ten má nešťastne nastavený mechanizmus, ktorý nezohľadňuje technické špecifiká. Niektorým súťažiacim s internetovou televíziou sa tak v budúcnosti môže stať, že limit na zodpovedanie hesla jednoducho nestihnú.

Natíska sa otázka, či takýto nešťastný prípad, keď omeškaný TV signál cez internet pripravil diváčku o 400-tisíc eur, nemôže ľudí odradiť. „Kto sa zaregistroval, má zrejme záujem neignorovať možnú výhru, takže napriek negatívnym reakciám to od pozerania relácie neodradí,“ myslí si sociologička Zuzana Kusá. Dodáva však, že záujem o samotné očkovanie to určite nezvýši.

Lotéria je po plošnom testovaní, ktoré nezabránilo druhej vlne pandémie či vítaní ruskej vakcíny Sputnik V na košickom letisku ďalším nápadom Igora Matoviča. Jeho najnovší projekt oslovení odborníci tvrdo skritizovali. Upozorňujú hlavne na to, že lotéria je nadizajnovaná ako TV šou, ktorej cieľom je zvyšovať sledovanosť a nie zvyšovať zaočkovanosť. „Svedčí o tom Matovičova spokojnosť s ‘drámou hneď na prvýkrát.’ To sú slová TV producenta a nie člena vlády, ktorého cieľom je motivovať ľudí na očkovanie,“ tvrdí pre Pravdu reklamný stratég Pavol Minár. Podľa neho je lotéria veľmi zle navrhnutý a ešte horšie realizovaný komunikačný projekt.

Výstrel do tmy

Problémom je podľa lektora kritického myslenia Jána Markoša to, že nerobíme politiku na základe dát, ale robíme veci, ktoré niekoho len tak napadnú, často aj na zvýšenie vlastnej popularity. Podľa neho je očkovacia lotéria výstrelom do tmy. „Práve Igor Matovič má za sebou takúto dlhú sériu výstrelov. Od celoplošného testovania, ktoré nezabránilo druhej vlne, vítania ruskej vakcíny Sputnik na letisku až po jeho televíznu šou,“ tvrdí pre Pravdu. Podľa Markoša už len to, že je pod týmto nápadom podpísaný Matovič, vzbudzuje krajnú nedôveru.

Otázne je podľa neho tiež to, či sú peniaze použité účelne a efektívne. „Predstava, že ľudia budú sedieť pred televízorom, sledovať šou a čakať na heslo do lotérie, vzbudzuje silný dojem, že ide skôr o zvyšovanie sledovanosti danej relácie či zvyšovanie popularity Matoviča, než účelné vynakladanie prostriedkov,“ tvrdí pre Pravdu.

Profesor experimentálnej a behaviorálnej ekonómie na Macquarie Business School v Sydney Maroš Servátka upozorňuje v súvislosti s očkovacou lotériou na to, že namiesto koncepčného plánu vláda stavila na zakrývací manéver, navyše s úbohým dizajnom. Podľa neho to vyjadruje mienku vlády o občanoch Slovenska, ktorých berie ako ťapákovcov a snaží sa ich obalamutiť pomocou lacnej zábavy a hazardu. „Som mierne skeptický, že lotéria významne zvýši ochotu ľudí dať sa zaočkovať,“ tvrdí pre Pravdu.

Sociológ zo Slovenskej akadémie vied Robert Klobucký si myslí, že vzhľadom na to, že ide o nekomerčnú lotériu, ktorá rozdáva peniaze zo štátneho rozpočtu, a teda z daní nás všetkých, mali by byť jej pravidlá čo najspravodlivejšie. Upozorňuje na to, že súčasné pravidlá sú príliš komplikované a vylučujú z možnosti získať hlavnú výhru priveľa ľudí. „Predstavme si napríklad lekára alebo sestričku v službe, ktorí sa práve starajú o pacientov, a preto nemôžu sledovať televízny program a dokonca ani zdvihnúť telefón. Nie je to voči nim a ani ďalším ľuďom spravodlivé a bolo by dobré to zmeniť,“ dodal na záver.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Covid-19 #očkovací bonus #očkovacia lotéria