Na východ Slovenska smerujú nové vlaky. Budú stáť 76 miliónov a premávať budú na niekoľkých tratiach

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v piatok na železničnej stanici v Bratislave podpísal so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na deväť nových elektrických jednotiek.

13.08.2021 10:01
ZSSK: Dostali príspevok 76 284 000 eur Foto:
Moderná dopravná elektrická jednotka. Nové vlaky budú smerovať na východ Slovenska.
debata (1)

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) podpísala v piatok s Ministerstvom dopravy a výstavby SR (MDV) zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku na deväť nových moderných elektrických jednotiek v hodnote 76,3 miliónov eur.

Na nákup vlakov tak môže národný dopravca využiť prostriedky Európskej únie a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 (OPII).

vlak, ZSSK Čítajte viac Zrušia vlaky zadarmo alebo budú drahšie lístky? Železnice hovoria o zmenách

Všetky nízkopodlažné jednotky plánuje ZSSK nasadiť v regionálnej doprave v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji do konca roku 2023. Jazdiť budú na tratiach Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Michaľany – Trebišov, resp. po elektrifikácii trate až po Humenné a Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou.

Zmluvu s vybraným dodávateľom po ukončení verejného obstarávania chce dopravca podpísať ešte v auguste. Tender pred uzavretím zmluvy už preskúmal Úrad pre verejné obstarávanie. Vlaky budú mať minimálnu kapacitu 300 miest na sedenie pre cestujúcich 2. triedy, konštrukčne umožnia dosahovať rýchlosť 160 kilometrov za hodinu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak