Minimálna mzda 2022: Boj odborárov a firiem pokračuje. Aká bude jej výška od januára? (otázky a odpovede)

Čas na prvú dohodu vypršal. Odborári a firmy do polovice leta nenašli zhodu na tom, ako by mala vyzerať minimálna mzda od budúceho roku. Boj o finálnu sumu tak stále pokračuje.

13.08.2021 08:00
práca, robotníci, stroj Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Firmy chcú, aby sa kvôli pandémii jej výška zmrazila na súčasnej úrovni 623 eur, alebo aby sa zvýšila iba mierne. Obávajú sa tretej vlny pandémie. „Je veľmi dôležité zodpovedne pristúpiť k určeniu výšky minimálnej mzdy tak, aby nedošlo ešte k väčšiemu negatívnemu dosahu na hospodárstvo, ako aj na zamestnanosť,“ tvrdí hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Filová.

Odborári zase žiadajú, aby stúpla oveľa viac a podľa systému, ktorý zaviedla ešte bývalá vláda. Suma minimálnej mzdy by podľa nich mala stúpnuť razantnejšie. Odvolávajú sa na zákon prijatý ešte počas bývalej vládnej garnitúry na čele so Smerom. Podľa neho sa mala minimálna mzda počítať ako 60 percent priemernej mzdy spred dvoch rokov, čo by od budúceho roku bolo takmer 680 eur.

Boris Ažaltovič Čítajte viac Krajniakov tajomník o reforme dôchodkov: Vyššie odvody pre bohatých je zahraničný trend. Chcú to aj oni

S odborármi sa na výške minimálnej mzdy na ďalší rok zhoduje aj zakladateľ občianskeho združenia Pracujúca chudoba Milan Kuruc. „Ak sa vláda bojí väčšieho zvýšenia, mala by každý rok toto percento zvyšovať, kým nedosiahne spomínaných 60 percent,“ navrhuje kompromis Kuruc.

zväčšiť Foto: Pravda
Minimálna mzda - infografika

Čo bude teraz nasledovať? Ešte je čas dohodnúť sa do konca augusta. V opačnom prípade sa minimálna mzda na budúci rok bude počítať tak, ako to vlani zmenil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Najnižší zárobok v krajine by tak od januára mal byť v prípade nedohody 646 eur mesačne v hrubom.

Podnikatelia a analytici sú za zmrazenie

Minimálna mzda by mala byť v budúcom roku rovnaká ako teraz aj podľa analytika z INESS Róberta Chovanculiaka, ktorý sa tejto téme už dlhodobo venuje. Vysvetľuje, že už aj tak u nás rástla príliš rýchlo. „Na Slovensku sme počas posledných rokov zvyšovali minimálnu mzdu tak rýchlo, že aby nás dobehli niektoré ostatné krajiny, musíme sa im vydať naproti,“ hovorí analytik. Vlani napríklad stúpla o 11,5 percenta, čo bol druhý najvyšší rast v rámci Európskej únie.

Chovanculiak upozorňuje najmä na podiel minimálnej mzdy k tej priemernej. Tento rok tvorí až 52 percent, pričom pred dvoma rokmi bolo na prvom mieste v tomto ukazovateli Slovinsko s 51 percentami. Problém to môže byť najmä v zaostalejších regiónoch, kde by mohli byť zamestnanci pre menších podnikateľov jednoducho pridrahí. To isté platí aj pre zamestnávanie nízkokvalifiko­vaných a dlhodobo nezamestnaných ľu­dí.

„Ak majú politici záujem zvýšiť čistý príjem ľudí, mali by tak robiť prostredníctvom znižovania daňovo-odvodového zaťaženia, ktoré pre ľudí s minimálnou mzdou vzrástlo posledných šesť rokov takmer o desať percentuálnych bodov,“ dodal Chovanculiak s tým, že ak sa na budúci rok minimálna mzda zmrazí, dosiahne 50 percent priemernej mzdy. To znamená, že stále budeme mať relatívne vysokú minimálnu mzdu.

Podľa Kuruca ale ekonomické výskumy dávno dokázali, že primerané zvyšovanie minimálnej mzdy je príliš nepodstatný parameter na to, aby spôsoboval napríklad zvyšovanie nezamestnanosti. Na druhej strane vyššia minimálna mzda podľa neho zvyšuje kúpyschopnosť obyvateľstva a vyšší dopyt po výrobkoch, tovaroch a službách a tým zvyšovanie tržieb podnikateľom. „Okrem toho by vláda mala reformovať daňový systém tak, aby sa z minimálnej mzdy neplatila daň z príjmov,“ uzavrel Kuruc.

Odborári chcú zvýšenie

Kritici zmrazovania minimálnej mzdy a jej pomalšieho rastu tak oponujú, že ide o základný nástroj na zvyšovanie platov v krajine a zamestnancom pomáha zvýšiť životnú úroveň. Čím vyššia minimálna mzda, tým viac peňazí pre najchudobnejších. Okrem toho sa od nej odvíjajú kolektívne vyjednávania vo firmách medzi zamestnávateľmi a odborármi. Platy pritom vďaka nej rastú aj kvôli mzdovým príplatkom za prácu počas víkendov, sviatkov a cez nočné zmeny.

Firmy zároveň žiadajú, aby sa nemenil ani výpočet príplatkov. Vlani sa totiž od minimálnej mzdy odpojili a v zákone sú stanovené v pevných sumách. Pri určovaní ich výšky štát vychádza zo základnej hodinovej mzdy 3,58 eura. V tomto roku sa inak zvyšovali aj stupne náročnosti práce, ktorých je pri minimálnej mzde šesť. Každý z nich sa po novom zvyšuje o jej medziročný rast. V roku 2021 to bolo 43 eur.

Denník Pravda pri minimálnej mzde na rok 2022 pripravil odpovede na základné otázky, ktoré budú zaujímať zamestnancov pri jej určovaní.

Kto rozhoduje o minimálnej mzde?

Minimálnu mzdu určuje vždy zákon. Na jej výške sa však dohadujú zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov. Ak sa na nej zhodnú do polovice júla, musia tento návrh predložiť rezortu práce. V prípade, že sa nedohodnú, hľadá sa zhoda na zasadnutiach Hospodárskej a sociálnej rady (tripartity) do konca augusta. Keď sa na novej výške minimálnej mzdy nezhodne ani tripartita, začne platiť jej automatický výpočet v zákone, ktorý platí od vlaňajška.

Ako stúpne minimálna mzda, ak sa bude počítať podľa automatu?

Ak sa do konca augusta tohto roka na novej výške minimálnej mzdy nedohodnú odborári a zamestnávatelia, jej suma stúpne podľa automatického výpočtu v zákone. Ten hovorí, že sa bude počítať ako 57 percent z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. To v praxi znamená, že by mala stúpnuť z pôvodných 623 eur na 646 eur mesačne v hrubom. Celkovo by sa tak zvýšila o 23 eur.

Koľko zarobí zamestnanec s minimálnou mzdou v čistom?

Minimálna mzda je v tomto roku na úrovni 623 eur mesačne. Po odpočítaní daní a odvodov však zamestnancovi bez uplatnenia daňového bonusu na dieťa príde na účet len 508,44 eura. Ak v budúcom roku stúpne minimálna mzda na 646 eur, v čistom by mal zamestnanec s najnižšou výplatou zarobiť takmer 526 eur mesačne. To platí len v prípade, že si neuplatňuje aj daňový bonus na dieťa.

Čo sú stupne náročnosti práce?

Slovenská legislatíva pozná celkovo šesť stupňov náročnosti práce pri minimálne mzde. Ich výška je rozdelená a odstupňovaná podľa zodpovednosti na jednotlivých pozíciách. V praxi tak daná pozícia musí zarobiť minimálne takú sumu, akú určuje stupeň náročnosti práce v zákone. Napríklad druhý stupeň minimálnej mzdy dostávajú predavačky v obchode. Najvyšší stupeň patrí napríklad generálnym riaditeľom vo firmách.

O akú sumu budú rásť stupne náročnosti práce?

Vlani sa zmenil aj výpočet jednotlivých stupňov náročnosti práce pri minimálnej mzde. V minulosti sa počítali podľa stanovených násobkov základnej minimálnej mzdy. Po novom sa však každý stupeň zvýši o medziročný rozdiel rastu minimálnej mzdy. Ak teda v roku 2022 stúpne o 23 eur, o rovnakú sumu sa zvýši aj každý stupeň náročnosti práce. Suma na druhom stupni tak napríklad vzrastie z pôvodných 739 eur na 762 eur, na šiestom stupni napríklad zo 1 203 eur na 1 226 eur.

Ako sa počítajú príplatky za prácu?

Od minulého roka sa zmenilo aj nadviazanie minimálnej mzdy na príplatky. Ide najmä o príplatky za prácu počas víkendov, cez sviatok a v noci. Kým pred zmenou sa počítali percentom zo základnej hodinovej minimálnej mzdy, po novom sú pevne stanovené zákonom. Aj v tomto prípade však rezort práce pri ich výpočte vychádza zo základnej hodinovej sumy. V budúcom roku by mala stúpnuť z sumy 3,58 eura na 3,713 eura za hodinu. Zatiaľ však nie je jasné, či a ako sa budú príplatky zvyšovať.

Koľko ľudí poberá minimálnu mzdu?

Na Slovensku poberajú minimálnu mzdu približne štyri percentá slovenských zamestnancov, čo predstavuje asi 217-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #odborári #zamestnávatelia