Google spúšťa experiment, ktorý vyvoláva poplach. Práca z domu zamestnancom môže výrazne skresať zo mzdy

Niektorí zamestnanci Google hovoria o znížení platov až o 25 percent.

10.08.2021 16:17
google, street wiev, Street View batoh (Trekker) Foto: , ,
Ilustračná fotka.
debata (13)

Zamestnanci spoločnosti Google, ktorí pred pandémiou nového koronavírusu pracovali v jednej kancelárii, môžu mať rozdielne príjmy. Môžu totiž prísť o časť peňazí, ak si zvolia natrvalo prácu z domu. Zvlášť tí, čo dochádzajú z väčšej vzdialenosti. Dôvodom sú zmeny pri výpočte kompenzácií. Ide o experiment v Silicon Valley, ktorý často určuje trendy pre ostatných veľkých zamestnávateľov.

Facebook a Twitter tiež znižujú finančné príspevky pre tzv. vzdialených zamestnancov, ktorí sa sťahujú do menej drahých regiónov. Aj menšie spoločnosti vrátane Reddit a Zillow prešli na tzv. lokalizačné mzdové modely.

Amazon Čítajte viac Amazon na Slovensku dvíha platy

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní spoločnosť Alphabet, ponúkol zamestnancom kalkulačku, ktorá im umožní vidieť vplyv lokality na ich príjmy. V praxi tak môžu niektorí zamestnanci, najmä tí, ktorí dochádzali do práce z väčšej diaľky, prísť o časť peňazí bez zmeny adresy.

„Naše kompenzačné balíčky boli vždy určované na základe lokality. A vždy platíme hornú hranicu príjmu na miestnom trhu podľa toho, kde zamestnanec pracuje,“ povedal hovorca spoločnosti Google s tým, že plat sa bude líšiť v závislosti od mesta a štátu.

O koľko prídu?

Jeden zamestnanec spoločnosti Google, ktorý pre obavy z odvetných opatrení chcel zostať v anonymite, pred pandémiou dochádzal do kancelárie v Seattli z blízkeho okresu. Podľa kalkulačky Google pri práci z domu vzhľadom na lokalitu pravdepodobne príde o 10 % z príjmu. Nástroj na určovanie mzdy na základe lokality bol spustený v júni.

Tento zamestnanec zvažoval prácu na diaľku, ale napriek dvojhodinovému dochádzaniu sa rozhodol pokračovať v kancelárii. Predpokladaná redukcia jeho príjmu totiž zodpovedá sume, ktorú dostal pri poslednom povýšení. Ako dodal, tvrdo pracoval, aby postúpil v kariére a získal lepší plat. Pri práci z domu by všetka jeho snaha vyšla nazmar.

Vyvoláva to poplach

Jake Rosenfeld, profesor sociológie na Washingtonskej univerzite v St. Louis, ktorý skúma spôsob určovania miezd, uviedol, že štruktúra platov spoločnosti Google vyvoláva poplach v súvislosti s tým, kto bude tieto dôsledky pociťovať najakútnejšie, a to vrátane rodín.

„Je jasné, že Google to nemusí robiť,“ povedal Rosenfeld. Pripomenul, že Google doposiaľ vyplácal týmto zamestnancom plnú mzdu. Problém tak nie je v tom, že si nemôže dovoliť pokračovať v tom, aj keby pracovali z domu.

Podľa návrhu internej kalkulačky zamestnanec žijúci v Stamforde v Connecticute, hodinu vlakom z New Yorku, by mal o 15 % nižšiu mzdu, ak by pracoval z domu, zatiaľ čo kolega z tej istej kancelárie žijúci v New York City by nevidel žiadne škrty pri práci z domu. Návrh kalkulačky ukázal 5 % až 10 % rozdiely v oblastiach Seattle, Boston a San Francisco.

Niektorí zamestnanci Google hovoria o znížení platov až o 25 percent, ak odídu zo San Francisca do podobne drahého regiónu, ako je napríklad Lake Tahoe.

Google údajne pri kalkulačke používa metropolitné štatistické oblasti (U.S. Census Bureau statistical areas, CBSA).

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #platy #práca z domu